Dommeren om Rekdals pausestunt: – Han er en slu rev

Tom Henning Øvrebø husker Rekdals stunt med å holde tilbake spillerne i pausen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tidenes kamp: Gullduellen mellom RBK og VIF (2004) øverst i saken!

Rosenborg gikk seirende ut av gullduellen i den dramatiske Tippeliga-avslutningen i 2004. Men etter at Rosenborg var ferdige med sin kamp mot Lyn på Lerkendal ble det noen nervepirrende minutter for RBK-spillerne da de måtte se sluttminuttene av Vålerengas møte med Stabæk på tv-skjermen.

Ville ikke vente på kampen på Lerkendal

Grunnen til de nervepirrende minuttene var at Kjetil Rekdal holdt igjen spillerne i noen minutter i pausen av Vålerengas kamp.

– Vi var helt klare på at vi ikke skulle stå og vente på at kampen på Lerkendal skulle bli ferdig etter at vi var ferdige, sier Rekdal i episoden av Tidenes kamp.

– De holdt oss igjen i garderoben. Dommerne banket på fem-ti ganger før de kom inn og sa «nå blir det gult kort om dere ikke kommer ut», forteller daværende Vålerenga-spiller Steffen Iversen.

Snart elleve år senere husker dommeren i Vålerengas kamp Tom Henning Øvrebø situasjonen godt.

– Det var litt vanskelig å få dem ut. Sånn umiddelbart tenkte jeg ikke noe over det, men etterhvert tok vi poenget med det. De tok det veldig med ro i pausen og jeg husker at det enten var dommer eller delegat som noterte det i rapporten til NFF. Han Rekdal er nok en slu rev og det var nok en tanke bak det, sier Øvrebø til TV 2.

– Det er jo lurt

I episoden av Tidenes kamp stikker dommeren hodet innenfor døren for å prøve å få spillerne ut. Øvrebø forteller at han ikke vurderte ytterligere sanksjoner der og da.

– Er det lov å holde igjen spillerne?

– Nei, det er strengt tatt ikke det. Det skal rapporteres fordi det er en usportslig handling å begynne senere. Det skal gå femten minutter fra dommeren blåser av første omgang til andre omgang skal begynne. Det blir en form for drøying av tid. Det var en nervepirrende avslutning og det er forståelig hvorfor han gjorde det.

En som det ble skikkelig nervepirrende for var Rosenborg-spiller Vidar Riseth. Han reagerte slik på Rekdals stunt:

– Det er Rekdal. Han er en taktiker. Jeg må bare ta av meg hatten. Det er jo lurt. Vi tenkte ikke på det, forklarer Riseth.

– Ikke den største blemmen i min karriere

Øvrebø har ikke opplevd noe lignende tidligere i sin karriere, i alle fall ikke noe han har tenkt over verken der og da eller i ettertid. Han ville neppe ha gjort noe annerledes i dag.

– Nei, det er litt vanskelig å vite. I ettertid kunne jeg nok ha vært mye mer på. Det er sånt som skjer i fotball. Det er ikke akkurat den største blemmen jeg har hatt i karrieren. Men med fasit i hånden kunne vi nok ha startet litt tidligere med å få dem ut, forklarer Øvrebø.

Den tidligere dommeren vil ikke spekulere i hvilken straff Vålerenga kunne ha fått, men peker på at det tidligere har vært løst med bøter internasjonalt. Øvrebø sitter uansett igjen med et fantastisk minne.

– Det var en fantastisk seriefinale og det er det jeg sitter igjen med.