FÅR KJØRE VIDERE: Caprino Filmcenter krevde at berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen skulle stenges, men tingretten har avgjort at den ikke er en ulovlig etterligning. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
FÅR KJØRE VIDERE: Caprino Filmcenter krevde at berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen skulle stenges, men tingretten har avgjort at den ikke er en ulovlig etterligning. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Hunderfossen får beholde Reodor Felgen-bil

Berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark er ikke en ulovlig etterligning fra filmen «Flåklypa Grand Prix».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fastslår Sør-Gudbrandsdal tingrett i en dom som ble kunngjort fredag kveld.

Berg-og-dalbanen består av en forlenget versjon av Reodor Felgens bil Il Tempo Gigante fra historien om Flåklypa. Remo Caprino mente familieparken hadde kopiert filmbilen Il Tempo Gigante fra flåklypafilmen da de bygget sin nyeste attraksjon, berg- og dalbanen Il Tempo Extra Gigante.

– Basert på tegninger, ikke bilen

Caprino Filmcenter tok saken til retten for å få attraksjonen stengt. De mener berg-og-dalbanen er basert på bilen i Ivo Caprinos dukkefilm «Flåklypa Grand Prix», og at Flåklypa-universet ikke ville vært like attraktivt uten Caprinos arbeid.

Hunderfossen Familiepark har på sin side bedyret at bilen i fornøyelsesparken er basert på Kjell Aukrusts originale tegninger, og ikke av bilen i Caprinos film. Ledelsen i familieparken viser til at de har bygget attraksjonen med godkjennelse fra Aukruststiftelsen, og Aukruststiftelsen har godkjent utformingen av attraksjonen.

Godt fornøyd

Hunderfossen Familiepark og Aukruststiftelsen frifinnes blankt i den 83 sider lange dommen. Caprino Filmcenter AS dømmes til å betale 993.175 kroner i saksomkostninger til Hunderfossen Familiepark og 1.769.094 kroner til Kari og Kjell Aukrusts stiftelse.

– Vi er naturligvis svært fornøyd med resultatet, sier stiftelsens styreleder Lars Espen Aukrust.

«Flåklypa Grand Prix» er basert på Aukrusts persongalleri fra avisspalten Våre Duster på 1950- og 1960-tallet. Caprinos film hadde premiere i 1975. Fremdeles har ingen andre norske filmer blitt sett av flere på kino.

(©NTB/TV 2)