– Flyktningene kan koste Norge 430 milliarder kroner

Hvis vi ikke får dem raskere ut i arbeid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om hvor mye flyktningestrømmen vil koste Norge raser for fult etter at statsminister Erna Solberg denne uken holdt sin redegjørelse for Stortinget.

I debatten i Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen hevder sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, at problemet ikke nødvendigvis er flyktningene, men et elendige og tunggrodd integreringssystem. Få asylsøkerne raskt ut i arbeid er oppfordringen fra Stavrum.

– De som kommer er ressurssterke mennesker som har kommet seg fra Syria til Norge, men vi har et system som hindrer folk i komme seg ut i arbeid.

– Hvis vi er like dårlig på å integrere nyankomne innvandrere så vil 100.000 syrere koste 430 milliarder kroner i løpet livsløpet deres, sier Stavrum.

Han mener integreringssystem gjør potensielt driftige mennesker til sosialklienter.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartmentet Jøran Kallmyr er uenig.

– Vi er blant de beste til å integrere i Europa. Men vi ser at på grunn av de gode velferdsordningene våre så kan det av og til lønne seg ikke å være i arbeid.

Kallmyr mener at vi må være forberedt på å ta tøffe tak for å få flyktningregnestykket til å gå opp.

– Norge får så store utgifter at vi må hente penger fra fremtidige pensjoner til slutt.
Statssekretæren får støtte fra Jon Hustad, kommentator i Dag og Tid.

– Staten kommer til å gå konkurs på grunn av det systemet vi har bygd opp. Gir vi heller 50 milliarder til FN så er det nok til å hjelpe i nærområder. Vi må slutte med denne pengesløsingen og stenge grensene, smeller det fra Hustad.

Liv Tørres, generalssekretær i Norsk Folkehjelp rister oppgitt på hodet.

– Dette er ingen krise. Vi klarer fint å løse dette problemet, og vi kommer ikke til å gå konkurs. Vi må bare tenke kreativt og få flyktningene ut i arbeid, slik at de kan bli en gevinst for samfunnet.

Se hele Underhuset øverst i saken.