SAKSØKER STATEN: Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Saken er berammet til Oslo tingrett 15.-18. mars 2016. FOTO: FRANK AUGSTEIN /
SAKSØKER STATEN: Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Saken er berammet til Oslo tingrett 15.-18. mars 2016. FOTO: FRANK AUGSTEIN /

– Reaksjonene mot ham har vært for strenge

15.-18. mars 2016 skal Oslo tingrett behandle Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett informerte fredag at saken til terrordømte Anders Behring Breivik og hans søksmål mot staten er berammet til 15.-18. mars 2016. 

Advokat Øystein Storrvik. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Advokat Øystein Storrvik. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Spesiell sak

Breivik har stevnet staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene. 

Fredag 23. oktober skal Breiviks prosessfullmektige, Øystein Storrvik, dommer Helen Andænes Sekulic og Marius Kjelstrup Emberland fra Justisdepartementet ha et planleggingsmøte for å diskutere saken. 

– Det er en del praktiske spørsmål vi skal ta stilling til. Det er en spesiell sak og vi må finne ut hvordan man skal løse det, Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik til TV 2.

Et sentralt spørsmål vil være om Breivik selv skal få være til stede under saken.

– Det er fra vår side et absolutt krav at han skal få være til stede i retten. Han ønsker selv å møte retten og vi mener han skal behandles så likt som mulig andre i samme situasjon, sier advokat Øystein Storrvik.

TV 2 var fredag kveld i kontakt med AUF.

– Vi har ikke grunn til å tro at Behring Breivik er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Vi legger til grunn at hans søksmål behandles som alle andre søksmål av Oslo Tingrett, sier AUF-leder Mani Hussaini til TV 2.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken. 

Menneskerettigheter 

Storrvik sier saken er viktig for Breivik. 

– Det er som alle andre klienter, som ønsker å møte og forklare seg. Dette er naturlig nok en viktig sak for ham og hans liv, sier Storrvik. 

Ifølge stevningen mener Breivik at soningsforholdene hans bryter med flere punkter i Menneskerettighetskonvensjonen, inkludert artikkel 3 om forbud mot tortur eller umenneskelig og nedverdigende straff.

– Restriksjonene mot ham er for strenge, særlig gjelder dette isolasjonen fra andre mennesker som har vedvart over svært lang tid, sier Storrvik. 

NTB / TV 2