UP-sjef i Telemark og Vestfold, Andreas Rødø, lover at politiet kommer til å slå hardt ned på slurv rundt skraping av bilruter. Foto: Henrik Solum, ta.no/Amedia.
UP-sjef i Telemark og Vestfold, Andreas Rødø, lover at politiet kommer til å slå hardt ned på slurv rundt skraping av bilruter. Foto: Henrik Solum, ta.no/Amedia.

Dette kan koste deg både penger – og førerkortet

UP-sjef advarer.

Det har vært nattefrost flere steder i landet, og dersom bilen har stått ute i kulda, er det på tide å børste støvet av is-skrapen for sesongen. Skraping av is er kanskje ikke det som frister mest en kald morgen, men man er pent nødt til å finne seg i det. Både for sin egen og andres sikkerhet i trafikken, skriver Telemarksavisa.

I paragraf 1.3 i loven for «Forskrift om bruk av kjøretøy» står det følgende;

«Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Slår hardt ned på

Loven er som kjent til for å følges, og politiet har tidligere vist at de slår hardt ned på slurv.

Les saken: Lot være å skrape bilen for is - mistet lappen

Det lover UP-sjef i Telemark og Vestfold, Andreas Rødø, at politiet kommer til å fortsette med.

Risikerer ulykker 

- Alle sjåfører er farlige sjåfører når man ikke ser hvor man kjører. Det finnes flere eksemper på folk som har mistet lappen fordi de ikke har tatt seg tid til å skrape bilen, forteller Rødø.

Røde kjenner ikke til om politiet så langt i høst har stoppet noen for slurvete skraping, men han er sikker på at mange kommer til å bli det i løpet av høsten.

- Det folk virkelig bør være redd for er ulykkene de risikerer å utsette andre for ved å kjøre på denne måten. Det er både farlig, og det er straffbart, sier UP-sjefen.

Enkel regel

UP-sjef Runar Karlsen forteller at hovedregelen er enkel: Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran b-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie før snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon.
Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2000 kroner.

Er luken du titter ut igjennom bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkortet på stedet.

Du kan lese mer om motor på ta.no – her:

Løp ved siden av bilen, ble dømt for fyllekjøring