Kjøttkaker i brun saus, uten melk, egg, gluten og løk!

Wenche besøkte det berømte kjøkkenet på Ullevål sykehus. Der fikk hun gode råd til hvordan man kan lage skikkelige kjøttkaker uten gluten, melk og egg!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøttkaker i brun saus servert med kålstuing

Oslo universitetessykehus Ullevål

Kjøttkaker

Dette trenger du:

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt muskat
  • 2 1/2 ss potetmel
  • ca. 2 dl melk eller vann
  • 5-6 dl kraft (glutenfri) til å trekke kjøttkakene i

Brun saus:

  • 2 ½ ss margarin uten melk
  • 3 ss toro lys melblanding
  • ca 5 dl kraft fra kjøttkakene (glutenfri)
  • salt og pepper

Valgfri smakstilsetting:
1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær, 2-3 ss rømme/fløte/soyafløte eller 2-3 skiver geitost.


Slik gjør du:

Kjøttdeig og melk/vann bør være kalde for best resultat.
Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Tilsett krydder og potetmel, og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.
Form farsen til runde kaker og stek i smør/margarin, uten melk, i middels varm stekepanne.
Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun smør/margarin uten melk og hvetemel/Toro lys melblanding i en gryte ved middels varme.
Rør hele tiden.
Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse.
La sausen trekke 10-15 min.

KJØTTKAKER: Kokk ved Ullevål sykehus, Inger Haugene, kom med flere gode råd.  Foto: TV 2
KJØTTKAKER: Kokk ved Ullevål sykehus, Inger Haugene, kom med flere gode råd.  Foto: TV 2

Tips:
Hvis sausen til kjøttkaker og kålstuing blir litt tynn. Rør 1 –2 ss toro glutenfritt mel ut i vann og tilsett til passende konsistens i den varme sausen under omrøring.
Hvit saus til kålstuing og brun saus til kjøttkaker kan også jevnes med maisennamel rørt ut i litt vann / kraft/ soyamelk.
Tilsett i kokende væske under omrøring til passende konsistens

Smak til med salt, pepper og ønsket smakstilsetning.

 

Kålstuing

Dette trenger du:

  • Ca. ½ kg hodekål(hvitkål)
  • Vann + salt til koking

Hvit saus:

  • 1 ss smør/ margarin uten melk
  • 2 ss hvetemel/toro lys melblanding
  • 3 dl melk eller soya fløte/melk
  • salt
  • muskatnøtt

Slik gjør du:

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm. terninger/biter.
Kok møre i lettsaltet vann i 15-20 min.
Hell av kokevannet.
Lag hvit sau; smelt smør/margarin uten melk og rør inn hvetemel. Spe med melk/soyafløte.
Kok opp og la trekke i 8-10 min.
Smak til med salt og muskat, og tilsett kålen.
Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Tips:
I stedet for kålstuing kan kjøttkakene servers med ertepure.
Kok opp frosne erter i lettsaltet vann.
Tilsett 1-2 ss smør/ margarin uten melk, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt grønn pure.