TOUR DE FRANCE: Neste års Tour de France-etappe, som Chris Froome og Alexander Kristoff skal bryne seg på, er lekket. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TOUR DE FRANCE: Neste års Tour de France-etappe, som Chris Froome og Alexander Kristoff skal bryne seg på, er lekket. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Neste års Tour de France-løype kan være lekket

– Designet for å gjøre det vanskelig for Chris Froome, mener Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommende tirsdag skal Tour de France-arrangøren egentlig presentere neste års løype, men den belgiske avisen Sporza mener allerede nå å vite hvor kampen om den gule trøya skal utkjempes neste år.

At klosterøya Mont Saint Michel er neste års Grand Départ er allerede kjent. Mål for neste års førsteetappe skal være Utah Beach litt lenger nord.

– Det er ikke uvanlig at løypa blir lekket. Den er jo allerede klar, så dette tror jeg er ganske nær fasiten. Sporza er en såpass seriøs og stor sykkelside, så de går nok ikke ut med noe om de ikke er ganske sikre, mener Mads Kaggestad.

Se presentasjonen av neste års Tour de France-løype på TV 2 Sportskanalen tirsdag kl. 21.40.

Fire Kristoff-sjanser først
De fire første etappene ser ut til å bli relativt flate om Sporzas rute stemmer. Men på etappe fem skal man inn i Sentralmassivet.

– Jeg ser fire-fem gode muligheter for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen den første uka, sier TV 2s sykkelekspert med forbehold om at løypa stemmer.

– Om arrangøren velger å åpne ute ved kysten, ønsker de en actionfylt start. Det blir nervøst, hektisk, sidevind og intenst med få transportetapper. Dette ser veldig spennende ut.

Gode muligheter for Boasson Hagen
Han tror laget til Boasson Hagen fort kan sitte igjen som det beste spurtlaget i neste års Tour siden Giant-Alpecin ser ut til å endre fokus etter at Marcel Kittel gikk til Etixx-Quick Step.

– Det kanskje beste spurttoget vil være kraftig redusert neste år. Med Mark Cavendish til Edvalds lag, kan de fort bli det ledende toget. Arrangørene liker å legge inn litt utfordringer også på antatt enkle spurtetapper, så om Cavendish får problemer, betyr det at Edvald kan få flere og bedre muligheter, er vurderingen til Kaggestad.

Den første uka avsluttes i Pyreneene, og Touren skal innom både Spania og Andorra.

Tilbake til Giganten i Provence
I midtuka ser Mont Ventoux ut til å få besøk på Bastille-dagen, Frankrikes nasjonaldag, mens neste års eneste tempoetappe foregår dagen etter.

– Det ser ut til å bli en kort og kupert tempo, og bare én tempoetappe tyder på at de vil gjøre det vanskeligere for Chris Froome å vinne sammenlagt, mener Kaggestad.

Få toppavslutninger?
Den siste uka ser ut til å starte i Alpene, og om målbyene som er oppgitt stemmer, ser det ut til at det blir få toppavslutninger i Alpene.

– Igjen designet for å utfordre Froome. De ønsker å åpne rittet mer og gjøre det vanskeligere for han å vinne. Vi får se hvem som stiller, men en Alejandro Valverde i årets form, Tom Dumoulin med Warren Barguil som løytnant og ikke minst Vincenzo Nibali vil være farlige med færre toppavslutninger, tror Kaggestad.

Tror Nibali ombestemmer seg
Han er langt ifra sikker på at Astana blir stående på at 2014-vinneren av Touren kjører Giro d'Italia neste år mens Fabio Aru blir kaptein i Touren om det blir færre toppavslutninger, men kanskje enda flere tøffe og krevende utforkjøringer.

– Aru må jo debutere en gang i Touren, men det vil være sikrere for dem å satse på Nibali med en slik løype. Nå får vi vente og se på hver etappeprofil, men mitt inntrykk er at dette vil passe Nibali meget godt, sier Kaggestad.

– En Contador med mer overskudd enn i årets Tour vil bli farlig, men Froome er uansett favoritten.

Gleder seg til tirsdag
Det er i Vogeserne det hele skal avgjøres, og det siste slaget kan stå på Ballon d'Alsace som har blitt rangert som enten en 1. kategori- eller en 2. kategoristigning, alt etter hvilken vei den kjøres.

– Veldig spennende. Det blir et intenst Tour de France, så nå gleder jeg meg bare til å få flere detaljer, sier Kaggestad.

Presentasjonen av neste års Tour de France-løype vises på TV 2 Sportskanalen tirsdag kl. 21.40.

Her er ruta Sporza mener er neste års Tour de France-løype:

1. etappe: 2. juli, Mont-Saint-Michel - Utah Beach
2. etappe: 3. juli, Saint-Lo - Cherbourg
3. etappe: 4. juli, Granville - Tours
4. etappe: 5. juli, Tours - Limoges
5. etappe: 6. juli, Limoges - Le Lioran
6. etappe: 7. juli, Saint-Flour - Montauban
7. etappe: 8. juli, Montauban - Auch
8. etappe: 9. juli, Auch - Pla de Beret (Spania)
9. etappe: 10. juli, Saint-Girons - Arcalis (Andorra)
Hviledag: 11. juli, Andorra
10. etappe: 12. juli, Andorra (And) - Revel
11. etappe: 13. juli, Carcassonne - Montpellier
12. etappe: 14. juli, Montpellier - Mont Ventoux
13. etappe: 15. juli, Bourg-Saint-Andéol - Vallon Pont d'Arc - individuell tempo
14. etappe: 16. juli, Vaison-La-Romaine - Digne
15. etappe: 17. juli, Digne - Briançon
Hviledag: 18. juli, Briançon
16. etappe: 19. juli, Serre-Chevalier - Aix-les-Bains
17. etappe: 20. juli, Chambéry - Le Grand Bornand
18. etappe: 21. juli, Mégève - Lausanne (Sveits)
19. etappe: 22. juli, Pontarlier - Colmar
20. etappe: 23. juli, Strasbourg - Mulhouse
21. etappe: 24. juli, Chantilly - Paris (Champs-Elysées)