Hangeland advarer talenter mot å bli proffer for tidlig

– Sikter alle mot å gå til Real Madrid som 16-åring, blir det store skuffelser, konkluderer den tidligere landslagskapteinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2 Sporten): Flere og flere av Norges største talenter reiser utenlands i ung alder.

Det mest kjente eksempelet er Martin Ødegaard, som signerte for Real Madrid i en alder av 16 år. 

Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland advarer imidlertid fremmadstormende unge fotballspillere mot å dra til utlandet for tidlig.

– Jeg tror ikke nødvendigvis det er så viktig å gå altfor tidlig til en større klubb. Det er tendenser til at man tidligere og tidligere søker seg til større klubb, med lengre reisevei og bort fra familie, venner og trygt miljø. Det er jeg skeptisk til. Jeg tror det er fullt mulig utvikle seg bra langt opp i tenårene i den lokale klubben sin, lyder rådet fra Hangeland.

– Fullt mulig å utvikle seg i små klubber
Hangeland, som for tiden spiller for engelske Crystal Palace, har selv en lang karriere i utlandet bak seg.

Han mener den beste utviklingsarenaen er å bli lengst mulig i moderklubben.

– Jeg tror ikke det er noen motsetning i å ha det kult med kompisene og utvikle seg som fotballspiller. Min historie, som jeg er utrolig takknemlig for, kommer fra min klubb Vidar. Jeg hadde det trygt og godt, men det var også arena for utviklingen til vi var 20 år. Det mener jeg er fullt mulig å gi i lokale små klubber rundt om i landet. Det er litt opp til den enkelte og gjengen du er en del av, om du skaper et miljø der du også kan bli god, fastslår Premier League-proffen.

– Talentspeidere på skolekamper for sjuåringer
– Men er det mulig å å vente så lenge som du gjorde i dagens fotball?

– Det tror jeg går, det er individuelt. Du ser tegn i Norge og spesielt i utlandet, at de store klubbene ser lenger og lenger ned i aldersklasser for identifisere talenter. I England er det talentspeidere på skolekamper for sjuåringer. Er det riktig? Fotballens fremste oppgave i ungdommen og barndommen er å gi en arena for trygghet, sosialt samvær og utvikling. Hvis noen i tillegg kan bli gode nok for landslaget er det perfekt. Men ikke glem den viktigste oppgaven, at det er en arena for barn og unge ha det kjekt på, svarer forsvarsklippen.

Og legger til:

– Du har mange mange år på bli god fotballspiller. Jeg tror ikke det er nødvendig å gjøre det for alvorlig for tidig og skapte for mye press for tidlig. Jeg tror det store flertallet har godt av utvikle seg i ro og fred, i trygge omgivelser. Hvis man en dag i slutten av tenårene er god nok for TL-klubb, javel, da kan det være en bra utfordring.

– Glad jeg ikke gikk for tidlig
– Hvordan tror du din karriere ville vært om du gikk til Viking som 15-åring?

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke gjorde det, det var sikkert mulig å gå tidligere. Men i min karriere har det vært perfekt å få naturlige utfordringer steg for steg, og som jeg snakket om i dag, føle trygghet i ungdommen. Det er helt avgjørende for utvikle seg. Helt til punktet der du videre for få sportslig utvikling. Men trygghet og mulighet til feile på et nivå der ikke gjelder livet tror jeg er bra, oppsummerer han.