Kjendisene konfronterer trollene som hater dem

Sandra Borch måtte ha psykologhjelp etter hetsen. Sophie Elise holder på å kaste opp når hun står ansikt til ansikt med mobberen fra internett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag starter serien "Haterne", der TV 2 blir med en rekke profilerte personer når de ringer på dørklokken for å konfrontere mennesker som mobber dem på internett.

I Ifølge rapporten «Status for ytringsfriheten i Norge» blir hver tredje person som ytrer seg offentlig, hetset på nett.

I programserien møter vi flere kjente fjes fra norsk politikk og underholdningsliv. Det siste året har TV 2 sporet opp menneskene som har gått til angrep på disse personene i sosiale medier.

PROGRAMLEDERE: Håvard Kristoffersen Hansen og Mathias Reierth leder programserien «Haterne». Foto: Tom Rune Orset/TV 2
PROGRAMLEDERE: Håvard Kristoffersen Hansen og Mathias Reierth leder programserien «Haterne». Foto: Tom Rune Orset/TV 2

– Det som er banebrytende med "Haterne" i forhold til liknende programmer er at ofrene for hets selv konfronterer mobberne ansikt til ansikt. Det ender i flere sterke og opprivende konfrontasjoner, sier redaktør Bård Espen Hansen i TV 2.

Trakk seg fra rikspolitikken etter netthets

Disse konfronterer sine nettroll i serien:

* Politiker Sandra Borch (Sp)
* Politiker Jørgen Foss (Ap)
* Blogger Sophie Elise
* AUF-leder Mani Hussaini
* Blogger og stylist Erlend Elias Bragstad
* Farmen-deltaker Olav Harald Ulstein

«Haterne» har premiere på TV2.no søndag, og hver dag neste uke får du en ny episode av serien. I første episode konfronterer Senterparti-politiker Sandra Borch en mann i 20-årene som har skrevet en rekke sexistiske kommentarer om henne på nett.

Borch har de siste årene blitt utsatt for massiv netthets, blant annet etter hennes kontroversielle uttalelser om pelsdyrnæringen. Høsten 2013 valgte Sandra Borch å trekke seg fra rikspolitikken som følge av all netthetsen.

– Det har vært tøffe dager og veldig mange netter uten søvn. Du får en uro i kroppen og er redd for å gå ut, og er redd for folk, sier Borch i serien.

– Skader samfunnsdebatten

Hjelpetjenesten Slettmeg.no har så langt i år opplevd på 20 prosent økning i antallet henvendelser fra folk som vil ha hjelp til å få slutt på grov nettmobbing og misbruk av identiteten deres på internett.

– Dette skader samfunnsdebatten og vi håper programmet kan bidra til å få folk til å være mer varsomme med hvordan de ordlegger seg på nett, sier programlederne, Håvard Kristoffersen Hansen og Mathias Reierth.

Første episode av «Haterne» ser du på TV2.no søndag!