Linn (25) trøstet og klemte vilt fremmed etter hets: – Var ikke i tvil

Studenten rørte alle da hun brøt inn for å hjelpe foran skjulte kameraer. Se videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I torsdagens sesongavslutning av «Hvem bryr seg», fikk vi se at både TV-crew og programleder Marco Elsafadi (38) lot seg prege av det som foregikk foran de skjulte kameraene. 

I en klesbutikk i Oslo trakasserte en kvinne en transperson som forsøkte å handle kvinneklær. Det de andre kundene i butikken ikke visste, var at situasjonen var iscenesatt.  

«Hva er du? Er du gutt eller jente? Jeg synes det er litt rart. Freak show». 

I klippet, som kan sees øverst i artikkelen, ser vi at en rekke tilfeldige kunder bryter inn i hetsingen. Når Linn Kristin Klausen (25) bryr seg, oppstår det som kanskje er den sterkeste scenen. Hun konfronterer først den trakasserende kunden, før hun gir «offeret» trøstende ord og en lang klem, til tross for at de to er vilt fremmede.

– Jeg ser at du er en jente. Jeg ville aldri gjort den feilen i det hele tatt. Noen mennesker bare ... Det er henne det er noe feil med, trøster hun.

Se klippet fra «Hvem bryr seg» øverst i artikkelen.

Var aldri i tvil om at hun måtte reagere

Klausen, som studerer internasjonal sikkerhetspolitikk i London, forteller til TV 2 at hun aldri var i tvil om at hun skulle gripe inn i situasjonen. 

TVILTE IKKE: Linn Kristin Klausen nølte ikke med å bryte inn da hun så en person bli hetset i en butikk. FOTO: HVEM BRYR SEG / TV 2
TVILTE IKKE: Linn Kristin Klausen nølte ikke med å bryte inn da hun så en person bli hetset i en butikk. FOTO: HVEM BRYR SEG / TV 2

– Det var ikke noe spørsmål om man skulle bryte inn eller ikke, tenkte jeg, siden jeg hadde mulighet, sier hun. 

– Først skjønte jeg ikke helt hva som skjedde, jeg kunne ikke tro at noen kunne si sånt. Da det gikk opp for meg hva som skjedde, ventet jeg på at personen skulle si fra selv, men så så jeg at hun ikke gjorde det. Og det er ikke alle som er like flinke til å forsvare seg selv. Da må jeg gjøre det, fortsetter 25-åringen.

Var usikker på hvordan hun skulle angripe

Klausen mistenker at hennes bakgrunn som politisk aktiv i Arbeiderpartiet har bidratt til at det er enklere å si fra. Hun innrømmer likevel at hun var i tvil om nøyaktig hvordan hun skulle angripe situasjonen.

– Jeg tenkte «Hvordan skal jeg gjøre det? Hva skal jeg reagere på?» Men det var så mye som var helt hinsides der at jeg måtte gripe inn. 

Selv om studenten altså var usikker, er hun sikker i sin sak: Det er viktig at mennesker bryr seg nok om andre til å bryte inn hvis de er vitne til urettferdighet. 

– Jeg tenker at det er veldig viktig at noen reagerer når noen oppfører seg dårlig, for da gir man ofte den personen man reagerer mot en mulighet til å justere adferden sin en annen gang, og kanskje lære. Hvis flere også reagerer på de tingene, begynner man kanskje å forstå at det man gjør ikke er innafor. Det er kjempeviktig at man sier fra. 

«Det er ikke sikkert hun vil ha en klem, men vi prøver»

Da Klausen hadde sagt fra til kunden som trakasserte hvor skapet stod, forlot skuespilleren butikken. Transpersonen stod da igjen. 25-åringen innrømmer at hun var usikker på hva hun skulle gjøre, men valgte å ta sjansen på nærkontakt.

– Hun stod og så veldig lei seg ut. Og da tenkte jeg «hva gjør jeg nå? Hva skal jeg si?» Men så tenkte jeg at «det er ikke sikkert hun vil ha en klem, men vi prøver». Det er bedre med en klem for mye enn en for lite! 

– Utrolig ubehagelig

London-studenten forteller at hun ble lettet da det viste seg at situasjonen var iscenesatt foran skjulte kameraer 

– Jeg ble lettet fordi det var en utrolig ubehagelig situasjon. Jeg skjønner at det hender, men det var uforståelig. Denne personen foran meg så så veldig lei seg ut også, og det var fint å høre at det var iscenesatt, sier hun. 

En annen ting hun er fornøyd med, er at flere brøt inn i situasjonen i Oslo-butikken. 

– Jeg synes det er kjempefint! Det har vært mye fokus på sånne type ting i det siste. Jeg tror vi er flinke i Norge, i alle fall i forhold til andre land, til å være åpne, at det ikke skal være så farlig hvordan man velger å kle eller te seg. Å kritisere eller angripe noen for ting som burde vært små, som hvilke klær man har eller hvordan man ser ut, er ikke akseptabelt i et land som Norge. Vi bør være flinke til å være tolerante og flinke til å akseptere mangfold. Jeg tror mange reagerer på fordommer, og det synes jeg er fint. Det er ikke noe som bør få fotfeste, det er noe man bør slå ned på med en gang, avslutter hun.