
Svinaktig gode oppskrifter på svinefilet
Her er oppskriftene på svinefiletrettene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vår Staude og Jan Øyvind Helgesens var kokker i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.
Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på langtidsmodnet t-benstek og hjemmelaget pølse med grønnkål.
Vår Staudes dampet svinefilet med surkål og sennepssaus
Ingredienser
- Cirka 800 g. svinefilet.
- ½ kålhode.
- 50 g. meierismør.
- 1,5 ss. karve.
- 2 dl hvitvinseddik.
- 2 dl. eplemost.
- Cirka 1 ss. honning.
- Salt og pepper.
- 1 banansjalottløk (eller en liten gul løk).
- 2 ts. frisk timian.
- 1 ss. dijonsennep.
- 3 dl. kyllingkraft/buljong.
- 2 ss. rømme.
- 1 sitron.
- ½ pk ruccula.
- 1 ss. olivenolje.
Fremgangsmåte
- Krydre fileten med salt og pepper og rull den inn i plastfolie, knyt stramt i hver ende.
- Damp kjøttet i en bambusdamper i cirka 15 min. til en kjernetemperatur på 58 grader, bruk steketermometer.
- La det hvile på benken like lenge før du pakker den ut av plasten.
- Finsnitt kålen på en mandolin og fres den lett i en vid kjele sammen med litt smør, pass på så kålen ikke får farge.
- Bland inn karve, eddik, eplemost, honning, salt og pepper.
- Kok i cirka 15 min. til kålen er myk. Rør rundt av og til.
- Fres cirka 2 ss. finhakket sjalottløk og timian i litt smør til løken er blank.
- Tilsett dijonsennep, kyllingkraft og rømme.
- La det koke til sausen tykner noe, smak til med sitron, salt og pepper.
- Vend rucculaen i litt olje og sitron.
Jan Øyvind Helgesens svinefilet med gresskarpuré
Ingredienser
- 1-2 stk. svinefilet.
- Timian.
- Blanchert og tørket svor.
- Olje til frityr.
- 200 g gresskarfrø.
- 1 stk. bottleneck gresskar.
- 100 g. smør, saltet.
- 5 dl. lys kyllingkraft.
- Cayenne.
- Sitron.
- 3 dl. kalv demi, kraft.
- 2 dl. soyasaus.
- 4 store sjalottløk.
- 1 stk. hvitløk.
- Ingefær.
- Chili.
- Koriander.
- Basilikum.
- 2 dl. beurre noisette (brunet smør).
- 2 stk. lime.
- 2 stk. store bok choy-kål.
- 2 stk. gule gulrøtter.

Fremgangsmåte
- Skrell gresskar, og skjær i små terninger. La koke til mørt, og kjør til puré i kjøkkenmaskin.
- Stek svinefileten i stekepanne til fin gylden farge, og la steke i ovn i ytterligere noen minutter hvis det trengs.
- Kok gresskarfrø møre i saltet vann, og rist de i litt olje i ovnen til de er puffet.
- Hakk sjalottløk og hvitløk, og fres dette i en liten kjele. Tilsett så demi/ kraft og reduser noe. Ha i soya, limejuice, revet ingefær, chili og hakkede urter. Avslutt med brunet smør, og server som en sprukken saus.
- Del opp blader av bok choy kål, og skjær strimler av gresskar. Wok disse veldig raskt i en panne, og krydre med salt og pepper.
Artikkelen er oppdatert