På denne skolen har de en helt spesiell måte å få elevene inn etter friminuttene på

Hør 10 år gamle Christians egenkomponerte melodi som ljomer over Sandesundsveien barneskole i Sarpsborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når elever og lærere skal gjøres oppmerksomme på at et friminutt er over, forventer man gjerne å høre en skingrende og litt brutal, metallisk lyd fra en skoleklokke.

Den type klokke har det blitt vanligere og vanligere å droppe, og i Sarpsborg er det helt motsatte lyder som strømmer ut i skolegården.

Christian Aleksander Eriksen (10), som er sønn av en av lærerne på skolen, har nemlig komponert en rolig melodi, som skal få elever og ansatte til å senke skuldrene når pausene er over.

– Det skulle egentlig bare være en prøvelåt, den aller første jeg lagde. Jeg spilte den på fiolinen min, og skrev notene til melodiene inn, forteller Christian til TV 2.

– Hva tenkte du på da du skrev den?

– Jeg vet ikke om jeg tenkte på noe spesielt da jeg lagde låten, men plutselig var den der i hodet mitt, sier tiåringen.

STOLT KOMPONIST: Christian Aleksander Eriksen (10) lagde melodien som spilles etter hvert friminutt. Selv er han elev ved en annen skole, mens moren jobber som musikklærer på Sandesundsveien barneskole Foto: Sarpsborg kommune.
STOLT KOMPONIST: Christian Aleksander Eriksen (10) lagde melodien som spilles etter hvert friminutt. Selv er han elev ved en annen skole, mens moren jobber som musikklærer på Sandesundsveien barneskole Foto: Sarpsborg kommune.

HØR MELODIEN HER

– Elevene blir rolige

Skal vi tro stedfortredende rektor ved Sandesundveien barneskole, fungerer melodien utmerket.

– Jeg tror den gjør noe med oss alle. Vi merker stor forskjell, og når melodien spilles så går elevene rolige til den plassen de skal stille seg opp. Den fungerer veldig bra, sier rektor Trine-Lise Junge til TV 2.

Bakgrunnen for melodien er at lærerne i våres diskuterte hvordan det nye skolebygget skulle være.

Der ble de enige om at de ville be Christians mor, som er musikklærer, i oppgave å finne en melodi som kunne erstatte tradisjonell skoleklokke. 

– Sønnen Christian lot seg inspirere, og da vi på skolen fikk høre melodien«Solen stråler», som han hadde komponert, ble vi enige om at den passet helt perfekt, sier Junge.

Siden Christian ikke selv er elev på skolen, ser Junge for seg at de etterhvert kanskje skal gjøre dette til en slags stafett der melodiene kan byttes ut med jevne mellomrom.

– Kanskje vi får en av våre egne elever til å lage neste friminutt-melodi, sier rektoren til TV 2.

Stolt mor jobber på skolen

Christians mor er også stolt over sønnen sin.

– Som foreldre er vi selvfølgelig veldig stolte av gutten vår. Jeg er jo musikklærer på skolen, og hver gang det ringer inn på skolen er det stor stas inni mammahjertet, forteller Christine S. Eriksen til TV 2.

Komponisten selv har en klar tanke om hvorfor melodien virker avslappende på både lærere og elever:

– Den er helt annerledes enn ringelyden som elever er vant til. Jeg har ihvertfall fått mange hyggelige tilbakemeldinger på det, til og med fra ordføreren i Sarpsborg, forteller Christian Aleksander.