JOHAUG HAR PASSERT BJØRN: Langrennsesset og forretningskvinnen Therese Johaug sto med 21 millioner i formue i 2013. Tallene for 2014 viser at hun har lagt drøyt sju millioner til formuen og har nå vel 28,5 millioner på bok. Det er halvannen million mer enn Marit Bjørgen. Foto: Scanpix/Montasje
JOHAUG HAR PASSERT BJØRN: Langrennsesset og forretningskvinnen Therese Johaug sto med 21 millioner i formue i 2013. Tallene for 2014 viser at hun har lagt drøyt sju millioner til formuen og har nå vel 28,5 millioner på bok. Det er halvannen million mer enn Marit Bjørgen. Foto: Scanpix/Montasje

Dette tjente Norges største idrettskjendiser

Therese Johaug har passert Marit Bjørgen i formue, mens en hockeyspiller har høyest inntekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges største idrettskjendiser har ikke bare høstet medaljer i VM- OL- og EM-sammenheng. De har også tjent store penger på å være i verdenstoppen i idretten de bedriver. Noen har lagt opp, mens andre fortsatt er aktive. 

En av dem som har gjort suksess utenfor idrettsarenaen er treningssentergründeren Bjørn Maaseide. Han står oppført med en formue på 0 kroner i 2014, men ifølge Kapital er Maaseide god for 950 millioner kroner. Ingen andre tidligere eller nåværende idrettsutøvere har en like stor formue som gründeren.

Den tidligere langrennskongen Bjørn Dæhlie er nærmest. Mannen med åtte OL- og ni VM-gull har ifølge ligningstallene for 2014 en formue på over 300 millioner kroner.

Ole Gunnar Solskjær er for øvrig den «pensjonerte» idrettskjendisen som skattet mest til Norge i 2014. I skattelistene står den tidligere storscoreren til Manchester United bokført med en inntekt på 18,5 millioner kroner, mens den bokførte formuen er på vel 20 millioner. Solskjær, som kom hjem etter sparkingen i Cardiff i september 2014, skattet om lag 8,3 millioner til kongeriket i året som gikk.

Thoresen på inntektstoppen
Av dagens aktive idrettskjendiser har Patrick Thoresen, Marit Bjørgen og Brede Hangeland den største formuen. Bjørgen, som får sitt første barn i desember, er ikke avhengig av foreldrepenger fra NAV for å få hjulene til å gå rundt. Bjørgen hadde en formue på 27,9 millioner kroner i 2014.

FORRETNINGSMANN: Petter Northug står ikke oppført med en spesielt høy inntekt for skatteåret 2014, men har en rekke jern i ilden som ikke slår direkte ut på inntektssiden. FOTO: TOR GUNNAR BERLAND /
FORRETNINGSMANN: Petter Northug står ikke oppført med en spesielt høy inntekt for skatteåret 2014, men har en rekke jern i ilden som ikke slår direkte ut på inntektssiden. FOTO: TOR GUNNAR BERLAND /

Crystal Palace-spilleren Hangeland hadde noen få millioner mer på bok. Midtstopperen står med en formue på 33,6 millioner kroner i 2014, mens Thoresen har en formue på 44,3 millioner kroner.

Thoresen er aktive idrettsutøveren med høyest inntekt i Norge. Bak Thoresen følger Brede Hangeland, Marit Bjørgen og Emil Hegle Svendsen.

Utøvere som Mats Zuccarello Aasen og Andreas Mikkelsen skatter til andre land enn Norge.

Johaug banker Northug
Petter Northug hadde en skattbar inntekt på sju millioner kroner i 2013. 2014 ble på mange måter et magert år for skikongen. Sotsji-OL ble en fiasko. I mai innrømmet han fyllekjøring. Northug ble dømt til 50 dager i fengsel (med fradrag for to dagers varetekt), fikk 185.000 kroner i bot og ble fradømt førerkortet «for alltid». 

Northug skattbare inntekt i 2014 var «bare» på 1,5 millioner kroner. Med en formue på 7,3 millioner kroner er han helt i toppsjiktet av aktive idrettsutøvere. Northug har imidlertid flere jern i ilden, blant annet gjennom selskapene Rykket eiendom og det heleide Petter Northug Holding AS. 

Langrennsløperen (29) omsatte ifølge Dagens Næringsliv for 11,6 millioner kroner bare i fjor. 29-åringen tok ut 3,5 millioner kroner bare i utbytte. Det er her de reelle verdiene til verdens største langrennsstjerne befinner seg, med blant annet inntekter fra Coop, Swix, Fischer, Redbull og Oakley.

Den mye omtalte Coop-avtalen gjelder er i tillegg anslått å gi Northug rundt 15 millioner årlig. I tillegg nyter flere langrennsløpere godt av det såkalte løperfondet til Skiforbundet, som sikrer lav skatt.

– Det står noen millioner på Petters fond, det kan jeg bekrefte, sa manager Are Sørum Langås til Finansavisen for to år siden.

Therese Johaug er en av dem som kan skryte av å ha større formue enn mosbygdingen - på skattepapiret. Johaug har opparbeidet seg en formue på hele 28,5 millioner kroner.

Dermed har hun passert Marit Bjørgen og har mest på bok av langrennsstjernene. Johaug har som kjent jobbet frem sitt eget klesmerke. I tillegg har hun flere lukrative private sponsoravtaler, blant annet med motehuset Eger i Oslo.

– Jeg er privilegert og storkoser meg her. Det er jo en jentedrøm, sa Johaug til TV 2 på shooten i april.

Johaug får i tillegg rundt to millioner i året for å fronte et østerriksk flyselskap.

– Det er jo helt utrolig at en mann fra Østerrike sponser en liten jente fra landsbygda i Østerdalen som synes det er moro å drive med langrenn. Jeg setter iallfall veldig stor pris på det han gjør for meg, og ikke minst familien min, sa Johaug til TV 2 i 2013.