I dag ankommer Marty McFly endelig fremtiden

Flyvende rullebrett og automatiserte skolisser – fikk de rett?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 30 år siden Dr. Emmet Brown stilte inn datoen «21. oktober 2015» på sin Flux Capacitor og sendte Marty McFly og en sølvfarget DeLorean rett inn i filmhistorien.

Kom fram i 1989

Selv om datoen ble vist i den første filmen fra 1985, skulle det ta enda fire år før McFly, spilt av Michael J. Fox, satte sine ben i 2015 - det skjedde i oppfølgeren Tilbake til fremtiden 2 i 1989.

Flyvende rullebrett og selvjusterende jakker

Det var ikke småtterier regissør og manusforfatter Robert Zemeckis hadde forestilt seg som dagligdagse fenomener i året 2015. Flyvende rullebrett, jakker som automatisk tilpasset seg kroppsformen og sko med lisser som knyttet seg selv, var bare noen av fremtidsvisjonene kinopublikumet fikk servert – men Zemeckis var ikke helt på jordet, skulle det vise seg.

Finnes i dag

Flere av fremtidsvisjonene er i dag en virkelighet. Her er noen av dem:

Søppel som brennstoff

Når Dr. Emmet Brown returnerer fra fremtiden for å hente Marty fyller han matavfall på tanken på sin DeLorean. De fleste ristet på hodet og lo da filmen ble vist på 80-tallet, men i dag er drivstoff laget av kompost og biogass for lengst blitt en virkelighet.

Flatskjermer

I en annen scene ser vi en stor flat TV-skjerm henge på veggen der flere mennesker snakker til hverandre på direkten. Videokonferanser er i dag blitt en hverdagslig del av vårt digitale liv, og det er ikke så mange som lenger sperrer opp øynene over å se en flatskjerm henge på veggen.

Svevebrett

Det som kanskje imponerte aller mest var da Marty McFly kastet seg på et svevende rullebrett da han ble jaget av Biff på torget ved rådhuset. I dag er teknologien allerede utprøvd og selv om svevende rullebrett kun fungerer under helt spesielle og kontrollerte forhold, regner man med at dette om kort tid også vil være teknologi tilgjengelig for den store massen. 

Og det er ingenting å si på kreativiteten til oppfinnerne. Under kan du se et YouTube-klipp som viser de første forsøkene med et svevebrett som kan brukes overalt. 

Automatiserte skolisser

VIRKELIG: Her er Tilbake til fremtiden-skoene som Nike lanserer i år. Foto: Nike
VIRKELIG: Her er Tilbake til fremtiden-skoene som Nike lanserer i år. Foto: Nike

Selv om skolisser som knytter seg selv ikke er blitt et tilbud du finner i dagens skobutikker, er det fullt mulig å kjøpe framtidsskoene som Michael J. Fox brukte i filmen.

I 2011 produserte Nike en replika av filmskoene, under navnet: Nike MAG.

Slipper å knytte selv

Tidligere i år annonserte den samme skoprodusenten at oppfølgeren er på vei – denne gang med et motorisert system som gjør at skoene låses fast til foten når man setter foten ned i skoen, akkurat som i filmen. 

Virtual reality-briller

VR: Marty McFly med VR-briller i «filmåret» 2015. I det lille vinduet kan du se dagens virkelige VR-briller Oculus Rift.
VR: Marty McFly med VR-briller i «filmåret» 2015. I det lille vinduet kan du se dagens virkelige VR-briller Oculus Rift.

I en scene fra filmen sitter Marty McFly på kjøkkenet med briller han kan se TV-serier og filmer med. Såkalte virtual reality-briller har vært under utprøving i flere år og regnes som det neste store teknologi-markedet.

Flyvende biler?

Vel, her kan man diskutere om dette faktisk er tilgjengelig i dagens 2015. Det er i hvert fall gjort eksperimenter der fartøyer med fire hjul og vinger har fløyet i luften over en lengre strekning, men om dette skal passere som fly eller bil, er vi ikke sikre på. Vi må nok vente noen år til før vi kan rygge bilen ut av garasjen, og trykke på 'fly-knappen. 

Latterlig

Det var selvsagt også andre ting i Robert Zemeckis fremtidsvisjon som i dag bare framstår som fullstendig latterlig.

I Tilbake til fremtiden 2 ser vi en stor stabel med laserdisc-plater. De gikk av moten like fort som de kom på markedet for 30 år siden og eksisterer ikke lenger i dag, bortsett fra hos folk som mener at alt som ikke finnes lenger er det beste som finnes.

Automatiske jakker

Jakker som justerer seg automatisk etter kroppsfasongen får men heller ikke kjøpt i klesbutikken på hjørnet.

Tid er penger

Da Robert Zemeckis skulle lage den første filmen i 1985, fikk han klar beskjed av filmselskapet Universal: Dersom filmen ikke var ferdig innen fristen de hadde satt, ville de kanslere hele prosjektet.

Måtte bytte skuespiller 

ROLLEBYTTE: Her ser vi bilde av den nøyaktige samme scenen i filmen der Marty møter sin egen far på en kafé. Til venstre Michael J. Fox og til høyre Eric Stoltz. Foto: Universal
ROLLEBYTTE: Her ser vi bilde av den nøyaktige samme scenen i filmen der Marty møter sin egen far på en kafé. Til venstre Michael J. Fox og til høyre Eric Stoltz. Foto: Universal

Zemeckis som den gang var en relativt ukjent regissør var derfor svært oppsatt på at filmen MÅTTE bli ferdig til avtalt tid – det var bare ett stort problem. 

Regissøren oppdaget etter noen uker med opptak at Eric Stoltz, som de hadde gitt hovedrollen til, ikke fungerte i rollen som Marty McFly.

– Han var en fantastisk skuespiller, men vi merket at hans evne til å levere på det komiske planet, ikke var helt der, fortalte Zemeckis i et intervju han gjorde i forbindelse med BlueRay-lanseringen i 2010.

Fox var opptatt

Fem uker hadde allerede gått med, så nå var gode råd dyre. Michael J. Fox hadde alltid vært førstevalget til Zemeckis, men Fox var på den tiden opptatt med å spille inn TV-serien Family Ties, og produksjonsselskapet bak serien, Paramount Television hadde den gang nektet å gi slipp på stjernen deres.

Måtte finne en løsning

TILBAKE TIL FREMTIDEN: Den gamle gjengen fra filmen er her samlet til 25års-jubileum av filmen i New York i 2010. Fra høyre: Huey Lewis, Mary Steenburgen, Christopher Lloyd, Michael J. Fox, Lea Thompson og Robert Zemeckis. Foto: Diane Bondareff/Scanpix
TILBAKE TIL FREMTIDEN: Den gamle gjengen fra filmen er her samlet til 25års-jubileum av filmen i New York i 2010. Fra høyre: Huey Lewis, Mary Steenburgen, Christopher Lloyd, Michael J. Fox, Lea Thompson og Robert Zemeckis. Foto: Diane Bondareff/Scanpix

Nå måtte Zemeckis gå til produsenten av filmen Steven Spielberg og forklare at de var NØDT til å få Paramount til å slippe Fox slik at han kunne spille hovedrollen. De to forhandlet med Paramount for å finne en løsning – og til slutt ble de enige om følgende avtale:

Fram og tilbake

Etter de daglige opptakene til Family Ties, kunne Fox bli fløyet til opptaksstedet til Tilbake til fremtiden. Etter opptakene på kveldstid der, ble han fløyet tilbake for å gjøre opptak til Family Ties. Den eneste søvnen han fikk var på flyet, fram og tilbake mellom de forskjellige opptaksstedene. Dette gjorde Fox av eget ønske fordi han hadde så lyst til å spille hovedrollen som Marty McFly.

Gigantisk Suksess

Den første Tilbake til fremtiden-filmen ble en gigantisk suksess, og banet veien videre for både Zemeckis, Fox – og to oppfølgere.

Fikk takkebrev fra DeLorean

Her er noen fun facts om Tilbake til fremtiden-trilogien, du egentlig ikke trenger å vite:

GEORGE MCFLY: Crispin Glover spilte rollen som faren til Marty i filmen tilbake til fremtiden. Bildet er tatt i 2015. Foto: Scanpix
GEORGE MCFLY: Crispin Glover spilte rollen som faren til Marty i filmen tilbake til fremtiden. Bildet er tatt i 2015. Foto: Scanpix

Bob Gale og Robert Zemeckis, som skrev manuset, mottok et fanbrev fra John DeLorean etter den første filmen der han takket dem for at de brukte hans bil i filmen.

Ble inspirert av faren

Bob Gale ble inspirert til å skrive historien om Marty McFly etter at han oppdaget farens skolebok og begynte å lure på om han ville blitt kompis med sin egen far dersom de begge hadde vært tenåringer i samme tidsperiode.

Ingen ville ha filmen

Manusskriptet til Tilbake til fremtiden ble avvist hele 40 ganger før Universal til slutt kjøpte rettighetene.

Mistet stemmen

Crispin Glover, som spilte faren til Michael J. Fox i filmen, fortalte en gang i et intervju med den nå avdøde talkshowlegenden Johnny Carson  at han var så nervøs før opptakene til den første filmen at han mistet stemmen. Løsningen ble at han måtte mime replikkene sine i de første scenene, og at de måtte dubbe på stemmen igjen etter at filmen var spilt inn.

Depp ville ha rollen

Johnny Depp prøvespilte også for rollen som Marty McFly, men imponerte ikke manusforfatter Bob Gale, som senere uttalte: «Jøss, jeg husker ikke en gang at Depp prøveleste for filmen, så uansett hva han gjorde kan han ikke ha imponert oss særlig».

I dag er dagen

Dette er altså dagen man skal være på utkikk etter en sølvfarget DeLorean på vei tilbake til fremtiden.

Eller for å bruke ordene til Dr. Emmett Brown i filmen: «If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour... you're gonna see some serious shit».

Kilde funfacts: Imdb