Flere flyktninger savnet etter kollisjon med gresk kystvakt

Norske Sofie var øyenvitne: – Det var helt vilt, jeg var sikker på at dette går aldri bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et skip fra den greske kystvakten kolliderte torsdag formiddag med en trebåt fullastet med flyktninger på vei fra Tyrkia til den greske øya Lesbos.

Minst åtte mennesker er savnet etter at kystvakta klarte å redde opp 31 flyktninger i live.

– Det var helt vilt. Jeg stod og så på det hele i kikkert, det kunne seg ut som 40 - 50 mennesker havnet i sjøen foran patruljebåten da båten deres sank. Jeg var sikker på at dette går aldri bra. Det er så mange flyktninger som er utstyrt med dårlige redningsvester, enkelte av barna har kun armringer, sier Sofie Østergaard til TV 2 på telefon fra Lesbos.

Hun er en av de norske frivillige som jobber på Lesbos med å hjelpe flyktningene etter at de har nådd land.

– De er livredde

Mange flyktninger ankommer Lesbos i trebåt. FOTO: SOFIE ØSTERGAARD
Mange flyktninger ankommer Lesbos i trebåt. FOTO: SOFIE ØSTERGAARD

Ifølge AP skal båten med flyktningene ha kollidert med den greske patruljebåten under en redningsaksjon. Den sank umiddelbart.

– Jeg trodde først det var fyr i flyktningebåten. Det kom plutselig svart røyk fra den før den kollapset helt og det fløt ut med mennesker som begynte å svømme i alle retninger. De er livredde så når det kommer et skip fra den greske kystvakten så vet de ikke om den kommer for å hjelpe eller skal frakte de tilbake til Tyrkia igjen, forteller hun.

Var mye vind

Hendelsen skjedde i stredet mellom fastlandet i Tyrkia og den greske øya Lesbos, en av de mest trafikkerte strekningene for flyktninger som krysser havet på vei til Hellas.

– Det var veldig mye vind i formiddag så da kystvakta kom trodde jeg først de skulle legge seg ved siden av båten for å gi de le mot vinden. De holdt på med redningsaksjonen i vel én time, sier Østergaard.

Reddet over 800

Den greske kystvakta opplyser at de har reddet 830 mennesker i over 20 søk- og redningsoperasjoner siden onsdag morgen. Dette har skjedd nær øyene Lesbos, Chios, Samos, Agathonissi og Kos.

– Mange av flyktningene har dessverre utrolig dårlig utstyr på seg under overfarten. Dårlige redningsvester, mange av barna har kun noen armringer og er i tillegg dopet ned for ikke å bli traumatisert. Hvilket betyr at havner de i vannet klarer de knapt å bevege seg, forteller hun.

Flere hundre tusen mennesker på flukt har så langt i år krysset havet på vei fra Tyrkia til Hellas. De aller fleste tar så nordover mot Nord-Europa.