I over to år levde Helene (32) med fysisk og psykisk vold fra samboeren

– Kom dere vekk så fort som mulig, oppfordrer Helene Guåker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge regjeringens handlingsplan «Et liv uten vold» er det årlig opp mot 150.000 personer som utsettes for vold fra noen de kjenner godt. Helene Guåker (32) var én av dem.

– Det var kjæresten min som slo meg, forteller Helene.

Helenes ekskjæreste lever ikke lenger, og hun har derfor besluttet å stå fram med historien sin for å hjelpe andre i samme situasjon.

Idyllisk

Da Helene ble sammen med ham i 2004, kunne hun ikke ane at det skulle ende slik. Alt var tvert i mot veldig idyllisk de første ukene.

– Han var en veldig sjarmerende mann som jeg forelsket meg i bare i løpet av noen få timer. Han ga meg en posisjon som jeg aldri hadde hatt i et forhold før. Jeg var liksom dronninga i universet hans, forklarer hun.

Dysset det ned

Idyllen skulle raskt snu. Fra å behandle henne som en dronning begynte han nå å pirke på de svake sidene hennes, for så å plutselig gå over til fysisk vold.

– Første gang han slo meg var det på grunn av sjalusi. Vi satt sammen med flere andre ute på byen. Jeg satt og pratet med en gutt, mens han pratet med ei jente. Plutselig står han foran meg. Han er rasende og begynner å brøle, beskriver hun.

Helene prøver å dra ham ned i fanget sitt for å roe ham ned. 

– Da lener han seg bakover, skaller til meg og slår meg deretter med flathånda.

Ettersom at den første voldshandlingen var ute blant folk, prøvde Helene å dysse ned episoden.

– Jeg sa til de andre at de ikke måtte finne på å gå til politiet med det, for han skulle jo få hjelp. Jeg prøvde å skåne ham, sier Guåker.

– Verst med den psykiske volden

De var sammen i cirka to og et halvt år før Guåker klarte å gjøre det slutt. Hun beskriver angsten og den psykiske volden som det verste av alt.

– Han var ikke fysisk voldelig hele den perioden, men den psykiske volden han utsatte meg for var like ille. Jeg gikk hele tiden og ventet på at han skulle slå meg, så da han gjorde det var det nesten en lettelse.

Politiet med ny kampanje

Av de 150.000 som opplevde vold i nære relasjoner var det kun 3000 som anmeldte det i fjor. I dag lanserer politiet en kampanje for å øke kunnskapen om denne typen vold og om hva politiet kan bistå med, kalt «Hvor lite skal du finne deg i?».

– Det er vanskelig å si at man kan finne seg i et klyp, men ikke et slag. Man kan ikke bare se på av alvorligheten av enkelthendelsene alene. Er handlingene med på å skape et regime eller mønster av kontroll, vold og trusler, så er dette veldig alvorlig, sier Hanne Finanger, Politioverbetjent i Oslo politidistrikt.

Finanger understreker at det finnes mange der ute som går gjennom det samme som Helene, men som ikke tør å si i fra.

– Dette er en historie som jeg føler jeg har hørt mange ganger før. Det starter med kjærlighet og god relasjon, og nettopp derfor er det så vanskelig å bryte ut, fordi man også er glad i den det gjelder, sier hun.

Fikk ikke hjelp

Det skulle ta tre år før Helene gikk til politiet og sa i fra. Da hadde ekskjæresten fortsatt å ringe og terrorisere henne et halvt år etter at det ble slutt.

– Jeg skulle flytte på det tidspunktet, så damen jeg pratet med på politistasjonen sa: «Hvis han skal ha besøksforbud, så får han vite om den nye adressen din, og det er jo bare dumt. Du får heller skifte telefonnummer», forteller hun.

Dette reagerte Helene kraftig på.

– Jeg husker at jeg tenkte «Nei, det er ikke jeg som skal skifte telefonnummer. Det er han som skal slutte å terrorisere meg».

– Prat det ihjel

Helene har også skrevet en roman om temaet. Boka «Vil ikke reise, kan ikke bli» skildrer mye av det Helene selv har vært gjennom, i tillegg til noe fiksjon.

– Man kan si at det er 80 prosent min historie og 20 prosent fiksjon, sier hun

Hennes oppfordring til andre i samme situasjon er klinkende klar.

– Kom dere vekk så fort som mulig! Ta kontakt med politi og krisesenter. Prat det ihjel - ikke ti det ihjel!