KIRKENES: En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots, og på russisk side aksepteres sykler som kjøretøy.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KIRKENES: En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots, og på russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Norge henter fram gammel avtale for å sende syriske flyktninger tilbake til Russland

Justisminister Anders Anundsen håper returavtalen kan tre i kraft allerede neste uke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år er det kommet over 1.200 asylsøkere fra Russland over grensestasjonen Storskog i Kirkenes i Finnmark. Til sammenligning kom det 20 i fjor.

Ifølge danske avisen Berlingske omtales ruten som billig, hurtig og ufarlig. Asylsøkere får tips om den billige måten å komme seg til Europa på via Facebook. 

– Jeg så på Facebook at noen av mine venner hadde kommet til Norge. De skrev en guide til oss, så vi kunne følge etter, sier Seena Kahn til avisen. 

Returavtale fra 2007

Men det er langt i fra alle av asylsøkerne, som kommer over grensen fra Russland, som kommer rett fra Syria eller områdene rundt. Mange har allerede bodd i Russland i flere år. Ifølge NRK har enkelte bodd i Russland i tolv år før de søker om asyl i Norge. 

Nå vil justisminister Anders Anundsen (Frp) hente fram en avtale fra 2007. 

– Returavtalen vi har med Russland fra 2007 gjør at vi kan sende de asylsøkerne som har oppholdstillatelse i Russland rett tilbake allerede ved grensa, sier justisminister Anundsen.

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Brende tok opp saken med Lavrov

Det jobbes nå med en instruks til UDI som sier de skal prioritere retur til Russland for dem som har oppholdt seg i Russland i flere år. 

Onsdag kveld drøftet utenriksminister Børge Brende (H) situasjonen med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. 

 – Vi må se på de visum som utstedes i Russland, hvis folk har bodd i Russland lenge, så har de jo ikke i utgangspunktet noe beskyttelsesbehov, sier Brende til NRK. 

En liten jente triller kofferten sin inn i det midlertidige mottaket på Storskog grensestasjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
En liten jente triller kofferten sin inn i det midlertidige mottaket på Storskog grensestasjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix