Over 130.000 vil stoppe løve-dissekering i Danmark

Tross massive protester skal Odense Zoo dissekere en løve foran publikum og TV-kameraer torsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Rett før dissekeringen skulle starte ble det klart at løveungen ble byttet ut med en voksen hannløve. Ifølge danske Ekstra Bladet var dette for å gi de mange fremmøtte en større opplevelse. 

«Dere er motbydelige! Dette burde IKKE vært lov!», skriver en amerikansk kvinne på Facebook-siden til Odense Zoo

Det har på ingen måte gått upåaktet hen at den zoologiske hagen har planer om å dissekere en løve inne på området, foran publikum, og direktesendt på TV og Internett. 

Heftige protester

Over 130.000 personer har i skrivende stund signert en underskriftskampanje for å stoppe dette fra å skje. Løven ble drept fordi det ikke var plass til den lenger, for snart et år siden, og har ligget nedfrosset siden. 

På Facebook-sidene til dyrehagen hagler det med protester fra hele verden mot dissekeringen. 

Du kan se direktebilder fra Odense zoo på TV2.no klokken 12 torsdag. 

Har dissekert med publikum i 20 år

Tross protestene hevder Odense Zoo at dyrevelferden blir dårligere dersom de har flere dyr enn anleggene er bygget for. Samtidig har de dissekert dyr i parken i 20 år, med publikum til stede. 

Blant annet ble en tapir dissekert der i januar, og i 2014 ble giraffen Marius dissekert, skriver TV 2 i Danmark. Publikum ble da vitne til at giraff-kjøttet ble gitt til andre dyr i dyrehagen. 

– Kan vi lære våre gjester om for eksempel en løves anatomi ved å skjære den opp, så gjør vi det gjerne, heter det i en uttalelse fra Odense Zoo. 

– Ute etter å tjene penger

Norske Dyrevernalliansen mener at løven aldri burde vært der i utgangspunktet, og at dyreparken fortsetter å utnytte dyrene som en attraksjon også etter at den er død.

– Det er enda et bevis på at de ikke er ute etter å redde utrydningstruede dyr, eller fremme respekten for dyr. De er ute etter å tjene penger, sier informasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen til TV 2.

Efskind mener det er et stort problem dyreparkene avler frem dyr, og at dyreunger brukes bevisst og aktivt i markedsføringen fordi de har størst publikumsappell.

– Det er feil å avle dem opp kun som et underholdningsobjekt i en liten tidsperiode. Til tross for at dyreparkene er fullt klar over plassmangelen, blir stadig nye dyreunger avlet frem. Eldre løver som denne må da bøte med livet fordi de har mindre publikumsappell.

– Helt unødvendig

Dissekeringen er lagt til høstferien i Danmark slik at også barn skal kunne følge hendelsen, og lære om dyret.

Den europeiske organisasjonen for zoologiske hager og akvarier, EAZA, støtter Odense zoos avgjørelse om å dissekere løven med læringsformål. Dette fordi det ikke har vært mulig å finne en annen zoologisk hage som kunne overta løven. 

Dyrevernalliansen mener det er nok av andre måter å lære publikum om dyrenes anatomi og væremåte. 

– Dette kan formidles på bedre måter, blant annet gjennom filmer, så dette er helt unødvendig, sier Efskind.