Internasjonal gruppe vil granske sykehusbombing

Et internasjonalt ekspertpanel har bedt USA og Afghanistan om tillatelse til å granske den amerikanske bombingen av et sykehus Leger Uten Grenser drev i byen Kunduz.

DREPT: Det timelange angrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz koster 22. mennesker livet. Foto: Leger uten grenser / NTB scanpix
DREPT: Det timelange angrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz koster 22. mennesker livet. Foto: Leger uten grenser / NTB scanpix

Det timelange angrepet mot sykehuset 3. oktober kostet 22 mennesker livet. 12 av de drepte var ansatte i Leger Uten Grenser (MSF). Sykehuset ble stengt etter angrepet, noe som betyr at titusener afghanere har mistet et viktig helsetilbud.

Både det amerikanske forsvaret og president Barack Obama har beklaget angrepet. En intern gransking av hendelsen er i gang, men MSF har hele tiden krevd en uavhengig, ekstern gransking. Den oppgaven ønsker en internasjonal humanitær kommisjon basert i Sveits å påta seg. Kommisjonen ble opprettet under Genève-konvensjonen av 1991.

– Kommisjonen har allerede til budt sine tjenester til USAs og Afghanistans regjeringer, som begge må godkjenne en eventuell gransking, opplyser det sveitsiske utenriksdepartementet.

– Det er uttrykt beklagelse og kondolanse, men det er ikke nok. Vi vet fortsatt ikke hvorfor et velkjent sykehus fullt av pasienter og helsepersonell ble bombet gjentatte ganger i over en time, sier MSFs internasjonale president, Joanne Liu.

Kommisjonen, som består av blant annet diplomater, leger og militære offiserer, venter på klarsignal fra de to regjeringene før de kan ta fatt på oppgaven med å samle inn bevismateriale og vitneforklaringer. (©NTB)