Her får kreftsyke Svein (62) medisinen som koster ham 100.000 i måneden

De dyrebare dråpene med immunterapi må pasienter betale av egen lomme, mens de venter på at myndighetene vurderer prisen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har gjennom en rekke reportasjer og artikler fortalt om hvordan flere tusen kreftpasienter i Norge ikke får den nye revolusjonerende kreftmedisinen, Nivolumab. Det er kun de som har råd til å betale selv, som får medisinen på privatklinikken Aleris i Oslo.

Svein Ulset (62) er én av dem som ikke ser noe annet alternativ enn å betale den stive prisen på 100.000 kroner for to doseringer per måned.

Fikk sin første sprøyte

Onsdag formiddag ankom budbilen med den dyrebare medisinen, som kun har noen få timers holdbarhet, utenfor Aleris. På klinikken fikk Ulset de første sprøytedråpene i behandlingen som forhåpentligvis skal gi hans egne immunceller kraft nok til å stoppe kreften som herjer i kroppen hans.

– Nå får vi bare krysse fingrene, det er ikke noe annet å si, sier 62-åringen rett før han får sin første dose.

Ulset som har vært igjennom kirurgi, cellegift og strålebehandling tidligere, og immunterapi er hans siste mulighet. 62-åringen er klar over at behandlingen ikke virker på alle og i utgangspunktet kun er livsforlengende – men studiene har vist revolusjonerende gode resultater.

– Man vet ikke hvor lenge man kommer til å leve, men noen har levd i mange år etter denne behandlingen, sier han. 

Og behandlingen har få bivirkninger. 

– Det skal bli en lettelse å se ham slippe smertene som cellegiften har gitt. Nå skal det ikke mer gift inn i den kroppen, sier kona, Ingebjørg Vågen Ulset. 

Medisinen har lenge vært omtalt som eksperimentell behandling, men nå brukes den i flere europeiske land. I Danmark startet de offentlige sykehusene med å gi behandlingen til pasienter med lungekreft for få uker siden. 

Ikke godkjent i Norge

I Norge er det Beslutningsforum for nye metoder som bestemmer om et nytt legemiddel skal tas i bruk på offentlige sykehus. Foreløpig har Beslutningsforum sagt nei til å godkjenne behandlingen i Norge. Forumet vil gå grundigere inn i om de store kostnadene vil lønne seg samfunnsøkonomisk før de eventuelt sier ja.

Men, for at denne medisinen skal bli tilgjengelige for alle med lungekreft, må norske myndigheter forhandle frem en pris de er villig til å betale. Og det haster for flere hundre lungekreftpasienter i Norge.

– Norge bør opprette et fond

Og mens norske myndigheter pruter på prisen, er sjefen for de europeiske legemiddelmyndigheter(EMA), Guido Rasi, på norgesbesøk for å holde et foredrag om de nye mulighetene innen kreftbehandling. Han er tydelig på hva han mener Norge bør gjøre.

– Jeg mener det er mulig å gi medisinen i en mellomfase før det tas en beslutning. Både England, Italia og Frankrike har funnet løsninger på dette slik at pasientene kan få denne medisinen mens det forhandles om pris. Og norske myndigheter kan dra nytte av disse erfaringene, sier professor Rasi til TV 2. 

Men Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, mener det ikke er et alternativ i Norge. 

– Et fond ville vært de samme pengene, og de de faglig økonomiske beslutningene må uansett tas. I Norge så har vi etablert et Belsutningsforum som har en pågående prosess i denne konkrete saken, svarer han. 

Kan dø i ventetiden

Så i mellomtiden må norske lungekreftpasienter betale fra egen lomme – for de har ikke tid til å vente. 

– Regningen får vi nok, og den betaler vi med glede, sier Ulset som er takknemlig for at han har mulighet til å betale for immunterapibehandlingen. 

Allerede om få uker vil legen hans, Marius Normann, vurdere effekten av behandlingen. 

– Vi ønsker ikke at pasientene skal fortsette å betale for en behandling som ikke har effekt, sier Normann. 

Rundt 3000 nordmenn som diagnostiseres med lungekreft hvert år. 2000 dør i løpet av det første året etter at de har fått diagnosen.