MINNES: Torsdag 15. oktober møttes foreldre som har mistet sine barn for lystenning i Slottsparken i Oslo.  FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2
MINNES: Torsdag 15. oktober møttes foreldre som har mistet sine barn for lystenning i Slottsparken i Oslo. FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2

Jenny (ti mnd) døde plutselig:   – Livet gikk fra total lykke til et grusomt mareritt

Etter at lille Jenny (10 mnd) døde plutselig valgte pappa Per Hellevik Carlsson (35) å gjennomføre verdens tøffeste styrkeprøve i Barcelona. På drikkeflasken hadde han bildet av datteren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det over hele verden tent tusener av lys for å minnes barna som har gått bort tidlig i livet. 

I slottsparken i Oslo var flere hundre personer samlet til lystenning. Per Hellevik Carlsson (35) og kona Hanne tente lys for Jenny. 

LYS: Per Hellevik Carlsson på LUB sitt arrangement i anledning Minnedagen for barn som døde tidlig i livet.  FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2
LYS: Per Hellevik Carlsson på LUB sitt arrangement i anledning Minnedagen for barn som døde tidlig i livet. FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2

I mai 2014 opplevde de alle foreldres verste mareritt.

Deres yngste datter Jenny (10 mnd) døde plutselig, og fra å være en lykkelig familie på fem måtte de håndtere en uendelig stor sorg.

– Rett etter at Jenny døde ga Hanne og jeg hverandre et løfte. Vi sa vi skulle komme oss gjennom det. Vi skulle jobbe sammen for å kunne glede oss over livet vi fikk med Jenny, forteller han. 

Den vesle jenta hadde vært familiens midtpunkt.

– Livet gikk fra total lykke til et grusomt mareritt. I ettertid har jeg slitt med skyld. Man er jo pappa og skal passe på barna sine, forteller Per.

Bilde av Jenny Leonora

TV 2 har tidligere fortalt hvordan Per taklet sorgen da datteren døde. Han meldte seg på Ironman i Barcelona, noe som anses for å være én av verdens tøffeste styrkeprøver. For et par uker siden nådde han målet. 

3. oktober, etter imponerende ni timer og 43 minutter, krysset Per målstreken i Barcelona. Da hadde han tilbakelagt 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer på sykkel og løpt et maraton. 

I MÅL: Per Hellevik Carlsson gjennomførte Ironman i Barcelona 3. oktober.  FOTO: PRIVAT / PRIVAT
I MÅL: Per Hellevik Carlsson gjennomførte Ironman i Barcelona 3. oktober. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

– Det var veldig spesielt. Prosjektet ble så mye større enn ett løp og én konkurranse. Det ble mitt oppgjør med sorgen, forteller Per Hellevik Carlsson til TV 2. 

For Per har fysisk aktivitet og trening vært den beste medisinen for å takle sorgen etter tapet av datteren.

– Det har ikke vært mulig å løpe fra det å miste et barn. Men det har hjulpet å ha et prosjekt, forteller 35-åringen. 

I det beinharde løpet var Jenny i tankene hans hele tiden. 

– Jeg hadde et bilde av henne på drikkeflasken på sykkelen. Hun var med meg hele veien, og det var noe vi gjorde og klarte sammen, sier Per. 

Til sammen 23 venner og familiemedlemmer tok turen til Barcelona for å støtte Per gjennom det følelsesladde løpet. 

– Gjennom dagen var det tøft og slitsomt. Men når jeg krysset målstreken så kjente jeg at jeg hadde gitt alt jeg hadde, og det var vanvittig bra. Men det var forferdelig tøft å kjenne på grunnen til at jeg faktisk var der. Det er jo fordi Jenny døde, forteller han.

Perfekt punktum 

Per har brukt utallige timer på trening, forberedelser og mental trening frem mot løpet. Nå venter en ny hverdag. 

– Jeg gruet meg til en ventet tomhetsfølelse. Hva skal jeg ta meg til nå? Men det har foreløpig ikke blitt sånn. Jeg kjenner nå at det var et perfekt punktum for denne reisen. Like etter at Jenny døde ble jeg avhengig av fysisk aktivitet for å komme gjennom dagene. Slik er det ikke nå, sier Per. 

– Jeg har nok kommet i en annen sorg-fase. 

I april fikk han og kona Hanne deres fjerde barn, en liten gutt. 

– Vi har enorm glede av ham. Sorgen etter tapet av Jenny vil alltid være der. Det er sånn livet vårt har blitt, og den rammebetingelsen vi nå har for vårt liv. Vi må jo bare gjøre det beste ut av det, sier han. 

Samlet inn 104.000

Da lille Jenny døde fikk familien enorm støtte i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), og samtidig som Per trente seg opp til Ironman satte han seg mål om å samle inn 100.000 kroner til organisasjonen. 

Torsdag overrakte Per sjekken på 104.000 kroner til styrelederen i LUB, i forbindelse med at organisasjonen feiret 30-årsjubileum. 

OVERLEVERT SJEKK: Per Hellevik Carlsson og styreleder i Landsforeningen uventet barnedød, Øystein Lie. FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2
OVERLEVERT SJEKK: Per Hellevik Carlsson og styreleder i Landsforeningen uventet barnedød, Øystein Lie. FOTO: KAJA KIRKERUD / TV 2

– Det er helt fantastisk! Midlene skal gå til å organisere en leir eller en samling for barna som mister et lite søsken, sier han. 

Familien hadde aldri hørt om organisasjonen før Jenny døde. 

– Man forestiller seg jo aldri hvordan livet blir dersom et barn dør. Gjennom LUB fikk vi hjelp til å bearbeide den sorgen. Det er enormt viktig, sier han.