FLERE SAKER:  Statsadvokat Lars Fause sier prioritering av overgrepssaker hos politiet gir flere rettssaker Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
FLERE SAKER:  Statsadvokat Lars Fause sier prioritering av overgrepssaker hos politiet gir flere rettssaker Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Slik fikk de rekordmange overgrepssaker for retten

TROMSØ/BERGEN (TV 2): En økt satsing på seksuelle overgrep førte til at rekordmange overgrepsanmeldelser har ført til straffesaker i Troms.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken startet en rettssak i Nord-Troms tingrett, der en mann i 40-årene er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin egen datter og en annen ung jente. 

I mai ble en barnehageansatt i Tromsø pågrepet og siktet for seksuelle ovegrep.

Statsadvokat Lars Fause sier prioritering av overgrepssaker har gitt resultater. 

Kvalitetsstempel

– Antall anmeldelser har vært stabile de siste fem-seks årene. Men vi merker at stadig flere saker har så god kvalitet at statsadvokaten kan ta dem til retten, sier Fause til TV 2.

– Det medfører at vi har et rekordhøyt antall overgrepssaker som er behandlet i retten i år, sier han.

At stadig flere saker blir så grundig etterforsket at de kan tas til retten, er et kvalitetsstempel.

– Det har vært satset veldig på dette etterforskningsfeltet de senere år. Vi ser resultatet i form av at statsadvokaten får mer å gjøre. Det skal vi selvsagt se positivt på, sier han.

Samarbeid mellom hjelpeapparatene

Leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, roser dyktige etterforskere for de gode resultatene. 

– Innenfor et krevende saksfelt som dette har det mye å si at man har dedikerte og dyktige etterforskere som over tid får ro til å jobbe med sakene, sier han.

Overgrepssakene har vært prioritert i flere år av politiet. Men det er samarbeid på tvers av fagetatene som er årsaken til resultatene, mener Myrvoll.

– Dette har vært et tverrfaglig samarbeid med både barnevern, Smiso, barnehus og politiet. Det handler om at flest mulig melder i fra om sine bekymringer og mistanker. Det er det vi trenger for å starte etterforskning som kan resultere i straffesaker, sier Myrvoll.

– Er dere selv overrasket over omfanget i disse sakene?

– Vi har vært i dette segmentet i så mange år. Vi kjenner bakgrunnen og vi kjenner til dette faget. Så vi er ikke overrasket, sier etterforskningssjefen.

Ivaretar personalet

– Hva med etterforskerne som må gå gjennom dette materialet, som statsadvokaten sier er noe av det verste som er ført for retten i Tromsø?

– Ja, det er et vesentlig moment at vi også internt klarer å ta vare på etterforskerne som er mest eksponert. Både når det gjelder avhør av barn, men også de som gjennomgår datamaterialet og materialet som viser grove overgrep.