TERROR RAMMER NORGE: Markering på Rådhusplassen til minne om ofrene for terroraksjonene i Oslo og på Utøya fredag 22. juli. Tusenvis av mennesker med roser samler seg ved Oslo rådhus. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
TERROR RAMMER NORGE: Markering på Rådhusplassen til minne om ofrene for terroraksjonene i Oslo og på Utøya fredag 22. juli. Tusenvis av mennesker med roser samler seg ved Oslo rådhus. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

Nye avsløringer: Politiet fryktet nytt terrorangrep etter funn i Breiviks e-post

Kort tid etter terrorangrepene 22. juli fant PST en merkelig mail blant terroristens e-poster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samme dag som 200.000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i et rosetog landet aldri har sett maken til, fryktet politiet en ny terroraksjon i Norge.

Dette var også dagen da Anders Behring Breivik ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tinghus.

I dagene etter terroraksjonen i Regjeringskvartalet og på Utøya hadde PSTs dataeksperter saumfart Breikviks e-poster. I løpet av helgen fant de en merkelig mail. På en av massedrapsmannens mange e-postkontoer fant ekspertene en e-post som ble avsluttet med frasen:

«Remember the 25th of July.»

– Hvem utsagnet var rettet mot, og hva som skulle skje mandag den 25. juli sa e-posten ingenting om. Var det en beskjed til andre terrorceller? Var det en tildekket melding om et nytt terroranslag? Alt var usikkert, sier politiførstebetjent fra Oslo politidistrikt Knut Jensen til «Vårt lille land» på TV 2.

Jensen ledet avhørsteamet etter 22. juli.

Merkelig bemerkning

– Vi visste også at fengslingsmøtet til Breivik skulle avholdes den 25. juli. Kunne det være en beskjed til personer som skulle foreta seg noe under fengslingsmøtet?

I tillegg fikk Jensen en henvendelse fra personell i arresten om at Breivik hadde kommet med en skummel bemerkning på morgenen den 25. juli.

– Breivik hadde da gitt uttrykk for at dagen i dag, altså 25. juli, «var en god dag for å dø», forteller Jensen.

Disse opplysningene gjorde at politiet var ekstra på vakt den 25. juli.

– På dette tidspunktet var det ingenting av det vi hadde å forholde oss til som var sikkert. Det eneste som var sikkert akkurat da, var at foran oss hadde vi en person som vi måtte ta på fullt alvor.

– Etter hvert valgte vi å konfrontere Breivik med funnene av utsagnene, og han forklarte da at det kun var skrevet som en avledningsmanøver for politiet. men selvfølgelig, uavhengig av Breiviks forklaring, valgte politiet da gjennom helgen i forkant av 25. juli å iverksette nødvendige tiltak for å sikre alle arrangementer den aktuelle dagen. Inkludert Breiviks eget fengselsmøte, sier Jensen til «Vårt lille land».

Se «Vårt lille land» onsdager klokken 22:40 på TV 2 og TV 2 Sumo.