OPPSKRIFT: Trine Haltvik og Susann Goksør Bjerkrheim lagde mat i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Haltviks t-benstek. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
OPPSKRIFT: Trine Haltvik og Susann Goksør Bjerkrheim lagde mat i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Haltviks t-benstek. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Slik lager du en smakrik og langtidsmodnet t-benstek

Her er oppskriftene på t-benstek og hjemmelagde pølser fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballjentene Trine Haltvik og Susann Goksør Bjerkrheim var kokker i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på langtidsmodnet t-benstek og hjemmelaget pølse med grønnkål.

Trine Haltviks langtidsmodnet t-benstek

Ingredienser

  • 2 X 300g. (2,5-3 cm. tykke) t-benstek, langtidsmodnet.
  • 2 halve margbein delt på langs (10-15 cm. lange). Helst pene rette (la ligge i rennende vann lenge!).
  • 1 pt. timian.
  • 1 pt. sitrontimian.
  • 1 stk. purre med mye grønt.
  • 5 dråper sort trøffelolje.
  • God olivenolje.
  • 200 g. dagsgammelt lyst brød kjørt til smuler.
  • Hvitløk.
  • 2 stk. sitron.
  • 100 g. persille.
  • Røykt chilipulver.
  • 4 stk. hjertesalat.
  • 6 stk. babyrødløk.
  • 1 pt. brønnkarse.
  • Sukker.
  • Rødvinseddik.
  • Sherryeddik.
  • Stekeolje.
  • Røykt maldon og vanlig maldon.
  • Kvernet sort pepper.

Fremgangsmåte

  1. Sett på en grillpanne, og grill kjøttet på begge sider. Trengs det mer varmebehandling, steker vi den videre i ovnen i noen minutter på 180 grader.
  2. Kjør brødsmuler i kjøkkenmaskin med hvitløk, persille, chilipulver og salt, og strø dette over margen. Margbeinet bakes så i ovn under grill til smulene er pene og gylne.
  3. Kok opp syltelake, og slå de over blader av rødløk. Trekkes så av platen.
  4. Tørk urter og purre i ovn, og tenn på dette til det blir aske. Bland dette med olivenolje og noen dråper trøffelolje. Dette skal vi gni kjøttet inn med ved servering.
  5. Del hjertesalat i to og gni inn med olje. Stek så i panne til lett karamellisert. Del så i to på langs, og smak til med vinaigrette.

Susann Goksør Bjerkrheims hjemmelagde pølse med grønnkål og varmende ketchup

Ingredienser

  • 3 meter kroktarm av gris.
  • 2 kg. kvernet reinsdyrkjøtt.
  • 1 kg. kvernet sideflesk av svin.
  • 1 løk.
  • 80 g. salt.
  • 1 ½ ts. pepper.
  • 1 ts. malt ingefær.
  • 1 ts. tørket timian.
  • 2 ts. knuste einebær.
  • 120 g potetmel.
  • 6 dl. H-melk.
  • 1 grønnkål.
  • 50 g. smør.
  • 1 dl. eplemost.
  • 4 hvitløksfedd.
  • 2 ts. karve.
  • 2 dl. ketchup.
  • Cayennepepper.
  • Currypulver.
Susann Goksør Bjerkrheims hjemmelagde pølse med grønnkål og varmende ketchup. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
Susann Goksør Bjerkrheims hjemmelagde pølse med grønnkål og varmende ketchup. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Fremgangsmåte

  • Kok opp en stor kjele med vann.
  • Legg tarmene i kaldt vann og skyll godt gjennom tarmen.
  • Bland kjøtt, salt, krydder og potetmel i en eltemaskin.
  • Spe forsiktig i melken til en jevn farse.
  • Stapp pølsene med et pølsehorn/kjøkkenmaskin.
  • Knyt eller snurr pølsene med cirka 15 cm. mellomrom, eller lag en stor rund pølsering.
  • Trekk pølsene i kokevannet i cirka 20 minutter. Obs! Vannet må ikke koke. (Alternativt kan pølsene stekes i en stekepanne på middels varme).
  • Etter at pølsene har trukket ferdig kan de brunes varsomt i en stekepanne til de er gylne.
  • Finsnitt grønnkålen og stek det i en panne sammen med olje, smør, hakket hvitløk og karve, smak til med salt og pepper.
  • Varm opp ketchupen i en kjele og smak til med cayennepepper og currypulver.