AVHØRES: Terrordømte Anders Behring Breivik avhøres av politioverbetjent Nina Holm Andersen. Bildet er sladdet av politiet. FOTO: POLITIET / Politiet
AVHØRES: Terrordømte Anders Behring Breivik avhøres av politioverbetjent Nina Holm Andersen. Bildet er sladdet av politiet. FOTO: POLITIET / Politiet

Nye opplysninger:
Politiet fryktet at Breivik skulle angripe Lippestad under avhør

Politiet fjernet kulepenner og andre løse gjenstander i frykt for sikkerheten til Geir Lippestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da politiet ble kjent med at forsvarer Geir Lippestad hadde en tilknytning til Arbeiderpartiet, ble de betenkte. Midt under det første avhøret av Anders Behring Breivik den 23. juli 2011 så politiet seg nødt til å trygge sikkerheten til massedrapsmannens selvvalgte forsvarer.

De nye opplysningene kommer fram i TV 2-programmet «Vårt lille land».

Forsvarer med Ap-tilhørighet

Politioverbetjent Nina Holm Andersen ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt var den som satt i avhørsrommet sammen med Breivik og Lippestad. Hun husker godt at tankene begynte å rase i hodet da opplysningene om Lippestads partitilhørighet ble kjent for politiet.

– Hvorfor har han valgt en forsvarer med den tilhørigheten? Er dette tilfeldig? Er det noe mer som skal skje? Sier Holm Andersen.

Dere ble redde for at han kunne gjøre noe der – i avhørsrommet?

Ja, vi begynte å lure på om det var et bevisst valg. Han hadde frivillig valgt en forsvarer med tilknytning til Arbeiderpartiet. Han hadde vist et veldig massivt hat til Ap og hva de stod for, sier tobarnsmoren til «Vårt lille land».

Fjernet kulepenner og gjenstander

Lippestad ble orientert om politiets bekymring og avhørsledelsen tok raskt noen grep for å trygge forsvarerens sikkerhet. De væpnede vaktene ved døren ble plassert nærmere – og alle løse gjenstander i rommet ble fjernet.

– Med tanke på hva som akkurat da for noen timer siden hadde skjedd på Utøya. Så ble dette en situasjon og en setting der vi med en gang følte at vi var nødt til å foreta oss noe for å sikre omstendighetene. Da ble alle kulepenner og andre gjenstander fjernet, forteller Knut Jensen som ledet avhørsteamet.

Skremmende opplysninger

I det første avhøret kom Breivik også med skremmende opplysninger om at han i planleggingen av terroraksjonen hadde hatt tilgang til svært giftige stoffer – der kun én dråpe var nok til å drepe et menneske – og det gjorde situasjonen ikke mindre skremmende.

– Jeg begynte å tenke på om han var tilstrekkelig sjekket, innvendig og utvendig. Om det var trygt å sitte inne i rommet sammen med ham på den måten, forteller Holm Andersen.

På dette tidspunktet ble også politihuset sett på som et potensielt terrormål. Hele bygget ble gjennomsøkt for eksplosiver.

– Jeg fikk informasjon om at det var igangsatt et bombesøk. Parallelt med at vi foretok avhør av Behring Breivik, sier Knut Jensen.

Hevdet at Utøya bare var starten

Men politiledelsen mente avhørene ikke kunne stoppes. Kvelden før – i et innledende avhør på Utøya – hadde nemlig Breivik uttalt at det som hadde skjedd i Regjeringskvartalet og på Utøya bare var starten. Nye terroraksjoner var på gang, hevdet Breivik.

Avhørene var derfor svært viktige i arbeidet med å få avklart om dette medførte riktighet.

– Viktigheten av å få all tenkelig informasjon om eventuelle nye terroranslag mot befolkningen i Oslo eller andre steder i Norge. Det var helt avgjørende, vi var nødt til å fortsette, forteller Holm Andersen.

Det første avhøret varte i over åtte timer – og ble avsluttet først klokken 22.51 den 23. juli. Deretter ble Breivik sendt til Oslo universitetssykehus for scan. Politiet ville være helt sikre på at massedrapsmannen ikke hadde plantet eksplosiver på kroppen.

– Opplevde sikkerheten som god

Geir Lippestad ønsker ikke å kommentere politiets sikkerhetsvurdering, men svarer dette i en epost til TV 2:

– Jeg opplevde sikkerheten som god. Jeg var trygg og fikk gjort jobben min. Politiet hadde høyeste beredskap, uavhengig av min partitilhørighet.

 

Se «Vårt lille land» onsdager klokken 22:40 på TV 2 og TV 2 Sumo.