LEGENDER: Tom Watson (øverst til venstre), Bill Shankley (øverst i midten), Kenny Dalglish (nederst til venstre, sammen med Ian Rush) og Joe Fagan (nederst i midten) har alle store karrierer å se tilbake på. Nå gjenstår det å se om Jürgen Klopp klarer å følge i deres fotspor.
LEGENDER: Tom Watson (øverst til venstre), Bill Shankley (øverst i midten), Kenny Dalglish (nederst til venstre, sammen med Ian Rush) og Joe Fagan (nederst i midten) har alle store karrierer å se tilbake på. Nå gjenstår det å se om Jürgen Klopp klarer å følge i deres fotspor.

Dette er Liverpool-legendene Klopp vil måles mot

– Vinner han Premier League er han med i det gjeve selskapet, sier Øyvind Alsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham-Liverpool direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 13.45 (sendingen begynner kl. 13.00).

Lørdag leder Jürgen Klopp (48) Liverpool for aller første gang når Liverpool gjester formsterke Tottenham til duell på White Hart Lane. Hos Liverpool-fansen er forventningene til tyskeren er enorme.

– Det er forståelig. Vi snakker om en av de beste trenerne i Europa. Det er som å signere en av de beste spillerne, og det sender ut et signal om at klubben fremdeles er å regne med. Det gir et vanvittig løft. Liverpool er i ferd med å bli et uinteressant lag bak de fire store, og det er en grusom posisjon for en klubb med den historien, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Når forventningene er så skyhøye, så kreves det også sitt for at Jürgen Klopp skal regnes som en suksess i Liverpool. Hvem av klubbens mange store managere må han kunne måle seg med for å regnes som en suksess?

– Der ga Klopp det riktige svaret på pressekonferansen. Han var ikke interessert i å snakke om det. Det var ingen av de gamle legendene som sa de ville bli legender, de gjorde det gjennom å jobbe, sier Alsaker.

– Holder å vinne Premier League

Håpet er at Klopp skal bli mannen som etter hvert leder klubben til den etterlengtede 19. ligatittelen. Til sommeren vil det være 26 år siden Liverpool sist løftet trofeet. I Premier League-æraen har det aldri gått veien for Merseyside-klubben.

– Det holder å vinne Premier League, da er han med i det gjeve selskapet. Det er den som henger høyest, som de har ventet så lenge på. Den som greier å komme inn og løfte det trofeet vil oppnå den statusen. Det er lettere sagt enn gjort, så vi får se om han er i stand til det, sier TV 2-kommentatoren.

Men han forventer ingen mirakler.

– Han må få tid, for det er ingen grunn til å tro det blir lett. Det kommer tøffe kamper på rekke og rad, det er mange skader og han må klare seg uten kapteinen. Han får en veldig tøff start, men ingen kommer til å sparke ham før jul uansett, sier Alsaker.

Om Liverpool skal gjenreise gammel storhet må Klopp gjøre som de aller største av Liverpools mest legendariske managere. Listen er lang, og merittene er store:

Tom Watson ledet Liverpool til sin første ligatittel.
Tom Watson ledet Liverpool til sin første ligatittel.

Tom Watson (født april 1869, døde 6. mai1915)
Manager fra 1896-1915.
Meritter: To ligamesterskap (1900/01, 05/06)

Tom Watson var mannen som ledet Liverpool til sin aller første ligatittel ved starten av forrige århundre. I løpet av hans lange Liverpool-karrieren sørget han for to ligamesterskap, og han tok også klubben til sin aller første FA-cupfinale i 1913/14-sesongen. Der ble det imidlertid tap for Burnley.

Watson døde 56 år gammel, den 6. mai 1915, da han skulle gå i gang med sin 19. sesong som manager.

DEN KARISMATISKE: Bill Shankly tok Liverpool fra det dype mørket og helt til topps. FOTO: PA /
DEN KARISMATISKE: Bill Shankly tok Liverpool fra det dype mørket og helt til topps. FOTO: PA /

Bill Shankly (født 2.september 1913, døde 29. september 1981)
Manager fra 1959-1974.
Meritter: Tok Liverpool opp fra nest høyeste nivå i 1962. Ledet deretter klubben til tre seriemesterskap (1963/64, 65/66 og 72/73). Vant FA-cupen to ganger (1964/65 og 73/74) og UEFA-cupen (1972/73).

I desember 1959 overtok skotten Bill Shankly et svakt lag på nest høyeste nivå. Da han ga seg 15 år senere var det som leder for en storklubb. Men det var ikke bare transformasjonen av Liverpool og titlene som gjør at Bill Shankly er en bauta i Liverpool-historien. Han hadde en aura få andre har hatt. En karisma de aller fleste kan misunne ham. Og han var en sitatmaskin som leverte uforglemmelige sitater man nikker gjenkjennende til den dag i dag:

«Noen tror fotball dreier seg om liv og død. Jeg er veldig skuffet over den holdningen. Jeg kan forsikre dere om at fotball er mye, mye viktigere enn som så.»

Sitatet er kanskje Shanklys aller mest berømte, og nå tørster Liverpool etter en mann som kan gjøre som den legendariske manageren. Som Shankly også har sagt:

«Hvis du er først, er du først. Hvis du er nummer to, er du ingenting.»

GLEMMES ALDRI: Liverpool-fansen hyller Bob Paisley før en Premier League-kamp mot Fulham i 2008. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
GLEMMES ALDRI: Liverpool-fansen hyller Bob Paisley før en Premier League-kamp mot Fulham i 2008. AFP PHOTO/PAUL ELLIS

Bob Paisley (Født 23. januar 1919, døde 14. februar 1996)
Manager fra 1974-1983.
Meritter: Ledet klubben til seks seriemesterskap (1975/76, 76/77, 78/79, 79/80, 81/82 og 82/83). Vant ligacupen tre ganger (1980/81, 81/82, 82/83), serievinnercupen tre ganger (1976/77, 77/78, 80/81) og UEFA-cupen (1975/76).

Bob Paisley spilte 253 ligakamer for Liverpool fra 1939-1954. Han fortsatte å jobbe i klubben, og da Bill Shankly overtok i 1959 ble Paisley hans assistent. Den jobben hadde han i 15 år, og da Shankly ga seg var det Paisley som overtok styringen.

I Paisley-æraen dominerte Liverpool fullstendig. Seks seriemesterskap og tre triumfer i serievinnercupen (i dag kjent som Champions League).

Gjennomsnittlig sikret Liverpool et trofé hver 26. kamp under Paisleys ledelse, mens det til sammenligning gikk 48 kamper mellom hver gang Sir Alex Ferguson kunne juble.

UTROLIG TREBLE: Joe Fagan (til høyre) var ikke manager i mer enn to sesonger, men han ledet klubben i sesongen som kanskje var den største av alle. Her er han avbildet på en pressekonferanse i 1984, sammen med daværende kaptein Phil Neal. (AP Photo/Sadayuki Mikami)
UTROLIG TREBLE: Joe Fagan (til høyre) var ikke manager i mer enn to sesonger, men han ledet klubben i sesongen som kanskje var den største av alle. Her er han avbildet på en pressekonferanse i 1984, sammen med daværende kaptein Phil Neal. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

Joe Fagan (Født 12. mars 1921, døde 30. juni 2001)
Manager fra 1983-1985.
Meritter: Ligamester (1983/84), ligacupen (1983/84) og serievinnercupen (1983/84).

Fagan kom til Liverpool året før Bill Shankly. I årene under Shankly og Paisley var Joe Fagan reservelagstrener, førstelagstrener og til slutt assistenttrener. Da Bob Paisley ga seg var det Fagan som overtok styringen, og hans første sesong endte med tre titler.

Fagan ledet Liverpool i det som kanskje er den største sesongen i klubbens historie.
Han er faktisk den siste engelske manageren som har ledet et lag til topp i verdens gjeveste klubbturnering.

Sesongen etter ble det andreplass i ligaen, og nok en gang tok han Liverpool til finalen i serievinnercupen. Timer før finalen mot Juventus fortalte han spillerne at de etter kampen kunne kalle ham Joe i stedet for «boss». Kampen på Heysel stadion skulle være hans siste. Dessverre ble den husket for alt annet enn en Liverpool-bautas farvel. 39 mennesker omkom den dagen, etter at en tribunevegg kollapset. Hendelsen førte til at engelske klubber ble utestengt fra europeiske turneringer i fem år.

SPILLENDE MANAGER: Kenny Dalglish (til venstre) lar seg avbilde med tomålsscorer Ian Rush etter 3-1-seieren over Everton i FA-cupen 10. mai 1986. (AP Photo/Staff/Caulkin)
SPILLENDE MANAGER: Kenny Dalglish (til venstre) lar seg avbilde med tomålsscorer Ian Rush etter 3-1-seieren over Everton i FA-cupen 10. mai 1986. (AP Photo/Staff/Caulkin)

Kenny Dalglish (født 4. mars 1951, 64 år gammel)
Manager fra 1985-1991 og 2011-2012.
Meritter: Tre ligamesterskap (1985/86, 87/88, 89/90, to FA-cuptrofeer (1985/86, 88/89) og ligacupen (2011/12).

«King Kenny» leverte varene både som spiller og manager. Han kom til klubben fra Celtic i 1977, og etter at Fagan ga seg ble han spillende manager for Liverpool. I sin første sesong vant han både ligaen og FA-cupen. To ligamesterskap og et FA-cuptrofé til skulle det bli.

Han ledet også klubben i dens aller vanskeligste øyeblikk: Da Hillsborough-tragedien inntraff og 96 Liverpool-fans mistet livet. Dalglish var der som klubbens sterke mann, og han sto der som en påle for en by og en klubb i bunnløs sorg.

22. februar 1991 var det slutt. Liverpool var på toppen av tabellen, men Kenny Dalglish besluttet at det var tid for å trekke seg. En 4-4-kamp mot Everton ble hans siste.

– Jeg visste den kvelden at jeg måtte trekke meg. Etter at vi tok ledelsen for siste gang sto jeg på sidelinjen og jeg visste at jeg måtte gjøre en endring for å tette igjen bakover. Jeg kunne se hva som måtte gjøres og hva som ville skje om jeg ikke gjorde det, men selv om jeg visste hva jeg skulle gjøre handlet jeg ikke. Det var det øyeblikket jeg visste det, har Dalglish uttalt.

I ettertid har det vist seg at det var byrden fra Hillsborough som ble for tung å bære.

– Han fortalte det til min mor kvelden før, han klarte bare ikke å fortsette. Alle følelsene og stresset etter Hillsborough, den børen han følte av alt ansvaret, det hadde tatt på, har hans datter Kelly uttalt.

Byrden ble for stor, men Dalglish skulle komme tilbake. Da Roy Hodgson fikk sparken i januar 2011 gjenoppstod kongen. Han ledet Liverpool til ligacuptittelen i 2011/12-sesongen. I ligaen gikk det imidlertid verre, og 16. mai 2012 fikk han sparken.

EUROPA-JUBEL: Gérard Houllier ledet Liverpool til tre cuptriumfer i en og samme sesong. Her jubles det for seier i UEFA-cupen. FOTO: DAVID DAVIES /
EUROPA-JUBEL: Gérard Houllier ledet Liverpool til tre cuptriumfer i en og samme sesong. Her jubles det for seier i UEFA-cupen. FOTO: DAVID DAVIES /

Gérard Houllier (født 3. september 1947, 68 år gammel)
Manager fra 1998 til 2004.
Meritter: The Treble i 2000/01-sesongen (FA-cupen, ligacupen og UEFA-cupen)

I juli 1998 ble Gérard Houllier ansatt, og skulle ledet Liverpool sammen med Roy Evans. Det samarbeide fungerte ikke, og i november samme år sa Evans opp.

Franskmannens store sesong var i 2000/01, der Liverpool vant FA-cup, ligacupen og UEFA-cupen.

I oktober 2001 ble Houllier kjørt til sykehuset etter hjerteproblemer, og det tok fem måneder til han returnerte. 24. mai 2004 forlot han Liverpool.

MIRAKELET I ISTANBUL: Rafa Benitez ledet Liverpool til seier i Champions League i sin første sesong på Anfield. FOTO: REBECCA NADEN /
MIRAKELET I ISTANBUL: Rafa Benitez ledet Liverpool til seier i Champions League i sin første sesong på Anfield. FOTO: REBECCA NADEN /

Rafa Benitez (født 16. april 1960, 55 år gammel)
Manager fra 2004 til 2010.
Meritter: Champions League (2004/05) og FA-cupen (2005/06)

Rafa Benitez var mannen som overtok da Houllier takket for seg, og i sin første sesong skulle han ledet Liverpool til en legendarisk triumf.

Mesterliga-seieren i 2004/05-sesongen var stor, og måten det skjedde på var enorm. Liverpool lå under 0-3 til pause mot AC Milan. Alt så ut til å være over, men Liverpool scoret tre mål på seks magiske minutter. Kampen gikk til ekstraomganger, og Benitez’ menn vant til slutt etter straffesparkkonkurranse.

Året etter vant Liverpool FA-cupen, men deretter fulgte trofeløse sesonger for den populære spanjolen. Den 3. juni 2010 forlot Benitez Liverpool.

LANGT UNNA LEGENDESTATUS: Øyvind Alsaker mener Brendan Rodgers kun vil stå igjen som en parentes i Liverpool-historien. Reuters / Lee Smith
LANGT UNNA LEGENDESTATUS: Øyvind Alsaker mener Brendan Rodgers kun vil stå igjen som en parentes i Liverpool-historien. Reuters / Lee Smith

– Rodgers vil bli en parentes

Managerfotsporene Klopp definitivt ikke vil gå i er der også. Don Welsh rykket ned med Liverpool i 1954. Roy Hodgsons Liverpool-opphold ble en fiasko.

Og Brendan Rodgers kommer heller ikke til å få noen stort ettermæle.

– Han vil bli en parentes i Liverpool-historien. Jo lenger det går jo mer vil folk glemme nesten-gullet, sier Alsaker.

THE NORMAL ONE: Jürgen Klopp har allerede rukket å sjarmere. Nå må han levere.  AFP PHOTO / PAUL ELLIS
THE NORMAL ONE: Jürgen Klopp har allerede rukket å sjarmere. Nå må han levere.  AFP PHOTO / PAUL ELLIS

Tror ligatittel gir Shankly-sammenligning

For Klopp tror han det hele vil bli annerledes.

– Jeg tror han blir en suksess. Det er en bedre trener enn Rodgers. Han er en enorm kapasitet, og om noen kan løfte laget er det en sånn fyr. Han kan skape den energien som trengs, og jeg tror supporterne til også de andre Premier League-klubbene hadde ønsket seg ham. Det sier litt om Klopps standing, påpeker Premier League-kommentatoren.

Skulle han leve opp til det, er det kanskje mest naturlig å sammenligne ham med en karismatisk legende som Bill Shankly.

– Sammenligningen skal ikke jeg begi meg ut på, men det handler om å gjenreise Liverpool. Vinner han ligaen kommer sammenligningen av seg selv. Shankly tok over en klubb som lå nede og bygde et storlag, men Liverpool lå dårligere an den gangen han overtok. Men før det eventuelt skjer er det for tidlig med sammenligninger, sier Alsaker.

PS: På merittlistene har vi tatt med triumfer i ligaen, FA-cupen, ligacupen og europacupene, ikke f.eks supercuper og Charity Shield. 

Kilder: Wikipedia, The Guardian, Daily Mail, Liverpoolfc.com, ESPN, Mirror.