– 74 dyr avlivet i tilsyn på pelsfarm i Rogaland

Mattilsynet har meldt pelsdyrbonden i Rogaland til politiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det uanmeldte tilsynet tirsdag kom etter opplysninger om dyr i forferdelig tilstand, melder NRK.

– De har klare instrukser om hvilke dyr som skal avlives. Antall avlivede dyr vil bli langt høyere enn 74, forteller avdelingsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NTB. 

Mattilsynet har anmeldt bonden til politiet. 

Politiet sikrer dokumentasjon 

– Det er snakk om sykdom og skade på et stort antall dyr, forteller Ole Aamodt, sjef i seksjon for planter og dyr i Mattilsynet.

Det bodde til sammen 30.000 mink på gården. Bonden hadde ikke nok bur til mink som trengte behandling og skjerming fra de andre dyrene. 

– Det er snakk om så mange avvik fra krav, lover og forskrifter at vi har bedt politiet være med på å sikre dokumentasjon og funn som blir gjort, fortsetter han.

NRK har også vært i kontakt med eieren av gården, som benekter forholdene. Han sier det ikke er noe dramatisk ved tilsynet, men at det skal ha blitt avdekket svikt i behandlingen av syke dyr.

Til NTB opplyser operasjonsleder Kurt Løklingholm i Rogaland politidistrikt at de ble bedt om å bistå, og at de er på stedet med én patrulje.

– Tragedie 

Dyrevernalliansen skriver i en pressemelding at forholdene som er avdekket er grove. 

– Vi har aldri hørt om noe lignende. Rogaland er et stort pelsfylke, og det er tankevekker at dette skjer akkurat her, hvor bransjen selv hevder å drive profesjonelt, sier informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind.

De håper Mattilsynet anmelder saken til politiet. 

– Mye tyder på at vi her står overfor en dyretragedie som vil få rettslig etterspill. Hvis ikke Mattilsynet anmelder dette selv, kommer Dyrevernalliansen til å gjøre det, sier Efskind.

NTB / TV 2