Bruker Arsenal-sjokket som inspirasjon før Italia-kampen

– Alt er mulig, og jeg kan bekrefte det, sier Omar Elabdellaoui.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ROMA (TV 2): Norge har ikke hatt for vane å slå store nasjoner på bortebane i viktige kvalifiseringskamper.

Kun én gang, Frankrike i 1968, har det endt med norsk seier.

Derfor er det liten tvil om at Norge ikke akkurat er favoritter når de springer utpå Stadio Olimpico mot Italia tirsdag kveld.

Men ser man på fotballverden generelt skjer det ganske ofte at såkalte «underdogs» tar rotta på storkanonene.

Ny skalp i beltet

En av Per-Mathias Høgmos mest betrodde menn, høyreback Omar Elabdellaoui, har rykende fersk erfaring med det fra Mesterligaen.

Elabdellaoui spilte hele kampen og reddet på streken da klubblaget Olympiakos tok skalpen til Mesterliga-veteranene Arsenal i London for nøyaktig to uker siden.

– Det viser at alt er mulig. Folk snakker om statistikk og hvor gode Italia har vært hjemme, men jeg kan bekrefte at alt er mulig.

– Olympiakos hadde veldig dårlig statistikk borte i Mesterligaen, spesielt i England. Det klarte vi å endre på med selvtillit, håp og tro. Man må ha tro på seg selv. Det er det viktigste. Dersom man ikke tror på det, så kan man like gjerne la være.

Se video fra kampen i Sportsnyhetene øverst.

Selvtillit er nøkkelen

En som også har vært med på å ta store skalper i Champions League er Mini Jakobsen.

Som Rosenborg-spiller på 1990-tallet reiste Mini Europa rundt med stor grad av suksess. Seirene mot Borussia Dortmund og AC Milan i Tyskland og Italia er bare to av dem som ligger langt fremme i hjernebarken hos folk fleste.

– Både med Rosenborg og landslaget så hadde vi en voldsom tro på oss selv. Vi trodde så sterkt at vi skulle klare det. Vi trodde aldri før kampen at vi kom til å tape, uansett hvem vi møtte, sier Mini.

– Vi husker jo de magiske ordene til Drillo før vi møtte England: «Ikke undervurder dem.»

Norge har tre strake seirer, og har heller ikke sluppet inn mål på fem.

Det gjør at troen er stor før møtet med Italia.

– Guttene sitter på hotellet og tror de har en mulighet. De glemmer helt og tenker ikke på at ingen har gjort det siden 1999, sier Mini.

– Vi har vært så god defensivt at man tenker at man i alle fall ikke kommer til å tape. Så gjelder det å sette sjansene. Utfordringen er å få det målet. Hadde vi klart oss med uavgjort hadde jeg også vært sikker på at vi klarte det.

Mini har scoret borte mot Italia i kvalifiseringen til 1992-EM. Den kampen endte 1-1, men Norge kom seg ikke til sluttspillet.

– Svak italiensk årgang

Og når alt kommer til alt er det ikke den mest fryktinngytende italienske årgangen med spillere som står på andre siden av Olympiastadion.

Skader på flere midtbanespillere som Andrea Pirlo og Daniele De Rossi gjør også at Italia er ytterligere svekket, i tillegg til at de er klare for EM allerede og kanskje ikke har allverden å spille for.

– Det gjør noe med spillere som er klar. De siste prosentene man kanskje trenger for å vinne kampen er borte, sier Mini.

– Det hjelper også at Italia ikke stiller det sterkeste laget. Så kan man si at de som kommer inn er mer tente fordi de vil vise at det fortjener å spille, men det er en grunn til at de sitter på benken om man skal gjøre det. I dag er dagen for å slå Italia om man skal gjøre det.

– Dette er en italiensk årgang det er mulig å slå. De taper jo stort sett aldri kvalikmatcher, så statistikken er mot oss, men nettopp det at denne italienske årgangen er ordinær gjør at sjansene øker, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.