OPPSKRIFT: Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Rypdals kjøttbollesandwich. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2
OPPSKRIFT: Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Rypdals kjøttbollesandwich. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2

Har du kjøttboller til overs? Sjekk hva du kan gjøre med dem

Her er oppskriftene på kjøttbollemåltidene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<p class="active">Inger Lise Rypdal og Gustav Nilsen var kokker i tirsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.</p> <p class="active">Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på deres matretter med kjøttboller.</p> <p class="active"><strong>Inger Lise Rypdals k<span style="line-height: 1.5;">jøttbolle-sandwich med frityrstekte løkringer</span></strong></p> <h2 class="active"><strong>Ingredienser</strong></h2> <ul class="active drop-bottom"> <li><span style="line-height: 1.5;">100 g. hvetemel.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 ts. bakepulver.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">2 dl. farris.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">2 gule løk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Cirka 5 dl. frityrolje.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">400 g. kjøttdeig av lam.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Salt og pepper.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">3 hvitløksfedd.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 kvast rosmarin.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 rød paprika.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 rød chili.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 boks hermetiske hakkede tomater.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Sukker.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Bladpersille.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 rustikk, god baguette.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Olivenolje.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Cirka 2 dl. yoghurt naturell.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 lime.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 kvast peppermynte.</span></li> </ul> <h2 class="active"><strong>Fremgangsmåte</strong></h2> <ul class="active drop-bottom"> <li><span style="line-height: 1.5;">Bland sammen mel, bakepulver, farris og salt til en glatt røre og la den svelle i 20 minutter.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Varm opp oljen til frityrstekingen.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Bland kjøttet sammen med litt salt, pepper, hakket hvitløk og cirka ½ ss. hakket rosmarin.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Form deigen til små kjøttboller og brun de på middels varm panne til de er gyllenbrune.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Ta kjøttbollene ut av panna og ha i 1 finstrimlet løk og paprika.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">La det steke i cirka 2 min., tilsett hakket chili og hermetiske tomater og la det koke noen minutter og smak til med salt, pepper og sukker.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Ha kjøttbollene oppi sausen og la dem koke noen minutter på svak varme til de er gjennomvarme.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Tilsett hakket persille rett før servering.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Del baguetten i fire, men ikke skjær helt gjennom.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Ha litt olivenolje, salt og pepper på baguettens snittflater og grill den i en grillpanne eller under grillelementene i ovnen.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Bland yoghurten med litt hakket peppermynte og smak til med salt, pepper og lime.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Skrell 1 løk og skjær den i ringer.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Dypp løkringene i frityrrøren og kok de gylne i den varmen oljen. La de renne av på litt kjøkkenpapir.</span></li> </ul> <p class="active"><strong>Gustav Nilsens k<span style="line-height: 1.5;">eftedes&nbsp;</span><span style="line-height: 1.5;">(greske kjøttboller)</span></strong></p> <h2 class="active"><strong>Ingredienser</strong></h2> <ul class="active drop-bottom"> <li><span style="line-height: 1.5;">600 g. fersk kværnet lammebog.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">200 g. lardo (legges på frys).</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">3 fedd hvitløk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Persille.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Merian.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Tørket oregano.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Loff.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Farris.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Salt/pepper.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">400 g. gresk yoghurt.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 stk. agurk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">2 fedd hvitløk</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Cayenne.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Olivenolje.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Mynte.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Oregano.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">4 modne plommetomater.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 rødløk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 fedd hvitløk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Rødvinseddik.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Olivenolje.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Salt og pepper.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Koriander.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Spisskumminpulver.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">200 g. gresk fetaost (ikke marinert eller på glass).</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 stk. hjertesalat.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Deig til pitabrød (8 små emner).</span></li> </ul> <h2 class="active"><strong>Fremgangsmåte</strong></h2> <ul class="active"> <li><span style="line-height: 1.5;">Kjevle ut små pitabrød, og stek de på steinplate i ovn.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Hakk urter og løk, og tilsett de sammen med resten av ingrediensene inn i lammedeigen.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Riv i lardo, og smak til med krydder og salt/pepper (tips, kværnet lam).</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Formes til små boller, og stekes pene og gyldne, men rosa kjerne.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Lag tzatziki ved å blande alle ingrediensene, og med agurkbånd istedet for revet. Smak til med urter og krydder.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Del tomatene i fire, fjern kjernene, og kutt de ned i terninger.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Finhakk rødløken, og hakk koriander, og bland dette med tomatene. Smak til med resten av ingrediensene.</span></li> </ul> <h2 class="active"><strong>Hjemmelagde pitabrød</strong></h2> <ul class="active drop-bottom"> <li><span style="line-height: 1.5;">25 gr. gjær.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">5 dl. yoghurt.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 dl. lettmelk.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 ts. salt.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">2 ss. olivenolje.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">400 gr. hvetemel.</span></li> </ul> <h2 class="active"><strong>Fremgangsmåte</strong></h2> <ul class="active drop-bottom"> <li><span style="line-height: 1.5;">Forhåndsvarm stekeovnen til 275 ºC og finn fram et stekebrett kledd med bakepapir.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Varm opp melken til fingervarm (37ºC). Rør gjæren ut i lunken væske. Bland melkeblandingen sammen med de øvrige ingrediensene. </span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Elt deigen godt, dekk den med et håndkle eller plast og la den hvile i 10 minutter.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Del deigen i 12 jevnstore emner som du kjevler til flate, runde kaker, ca. 10 cm i diameter. </span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Legg pitabrødene på stekebrettet og stek dem midt i ovnen i 7 - 8 minutter.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Avkjøl pitabrødene på rist. Skjær ett snitt i brødene før servering.</span></li> </ul>
Gustav Nilsens greske kjøttboller. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
Gustav Nilsens greske kjøttboller. Foto: Fingrene av fatet / TV 2