STERKT LAG: Italia møter trolig Norge i en 3-5-2-formasjon. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV FOTO: VANO SHLAMOV /
STERKT LAG: Italia møter trolig Norge i en 3-5-2-formasjon. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV FOTO: VANO SHLAMOV /

Disse spillerne møter Norge i kveld

Tor-Kristian Karlsen blogger om Italia frem mot tirsdagens skjebnekamp for Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannefall: den «gode» nyheten for Norge er at Italia ser ut til å måtte gjøre store justeringer på både taktikk og lagoppstilling foran kveldens kamp. Som tidligere kjent måtte playmakerne Andrea Pirlo og Marco Verratti melde forfall (Verratti ville sannsynligvis ha kunnet spilt om kampen var avgjørende, men blir hvilt av hensyn til klubblaget Paris Saint-Germain). I de siste timene har det også kommet frem at Marco Parolo – en mer utpreget indreløpertype – heller ikke blir klar til dyst mot Norge.

Det betyr at den sentrale midtbanen som startet forrige kamp mot Aserbajdsjan er visket ut. Inn for å styre balltempo og strategien på midten kommer trolig AC Milan-spilleren Riccardo Montolivio. Med seg i en nykomponert midtbanefemmer får han trolig Romas friske og anvendelige energibunt, Alessandro Florenzi, og sannsynligvis byrivalen, Antonio Candreva fra Lazio (eventuelt Sampdorias Roberto Soriano).

Italia svekkes naturligvis ved at Verratti (og Pirlo) mangler, men i mine øyne er det relativt liten forskjell mellom Parolo og alternativene som er aktuelle for å starte i kveld. Mange vil til overmål hevde at både Florenzi og Candreva – begge svært respekterte Serie A-spillere - er enda mer dynamiske og slagkraftige offensivt enn den noe mer disiplinerte Parolo.

Treer bak: som antydet i gårsdagens blogg ser det altså ut til at landslagssjef, Antonio Conte, legger om til et 3-5-2-system mot Norge. Det er i første rekke forandringene på midtbanen som har tvunget frem dette taktiske grepet. Men det skal imidlertid nevnes denne mulige formasjonsforandringen representerer veldig lite dramatikk. 3-5-2-systemet er blitt benyttet av Conte i åtte av hans hittil 13 kamper (blant annet mot Norge i september i fjor) som landslagssjef, så man kan i så fall forvente seg et like velorganisert og aggressivt Italia enn det som man så i den mer klassisk «pressvennlige» formasjonen som ble benyttet i Baku. Den sannsynlige formasjonsendringen vil også bety at samtlige fire defensive spillere – inkludert sisteskansen Buffon – representerer sterke, men formsvake Juventus.

Sannsynlig lagoppstilling: 3-5-2 Buffon (37, Juventus); Barzagli (34, Juventus), Bonucci (28, Juventus), Chiellini (31, Juventus); Darmian (25, Manchester United), Florenzi (24, Roma), Montolivio (30, Milan), Candreva (28, Lazio), De Sciglio (22, Milan); Eder (28, Sampdoria), Pellé (30, Southampton)

Motiverte italienere: tabellsituasjonen til tross, det er lite som tilsier at det er et mett Italia-lag som møter Norge i Roma i kveld. Utover den allerede nevnte seeding-situasjonen (se gårsdagens blogg) og «æren» av å avslutte som gruppevinnere, kan også italienerne forlate banen etter sin femtiende kvalikkamp uten tap i kveld. Ikke siden Stade de France i september 2006 – fortsatt i lykkerus (mot hevngjerrige franskmenn) fra bragden noen måneder tidligere – har Gli Azzurri tapt en tellende kvalifiseringskamp.

Det bør også nevnes at Antonio Conte ikke er kjent for å la sine mannskap hvile på laurbærene. Under hans lederskap i Juventus valset gjerne maskineriet over motstanderne i kjent stil selv da seriemesterskapene for lengst var sikret mot tampen av sesongene. Med et sterkt Juventus-element i kveldens mannskap, blandet med nye fjes som har mye å bevise, er det vanskelig å forestille seg at hjemmelaget går likegyldig til verks.

EM-troppen bortimot klar: et ekstra insentiv eksisterer også for italienske «troppspillere» og innbyttere i kveld. Kampen mot Norge er en av de siste mulighetene til å kjempe seg inn i en EM-tropp som allerede nå virker bortimot fullbooket. Av de sikre kan man regne følgende spillere: Buffon, Sirigu; Darmian, Di Sciglio, Bonucci, Chiellini, Barzagli, Ranocchia; Pirlo, Verratti, De Rossi, Marchisio, Parolo, Candreva; Insigne, Eder, Pellé.

Blant flere store navn på ventelisten finner man altså Balotelli og El Sharaawy, mens spillere som Soriano og Montolivo vil få en utmerket anledning til å vise seg ekstra frem.

Contes fremtid: for øvrig er det interessant å observere at italiensk media spekulerer i at landslagssjefen allerede er klar til å takke for seg når kontrakten løper ut etter EM. Conte ønsker visstnok å forlate landslagsfotballen for det mer hektiske livet som klubbtrener og av den grunn har han til nå avvist forbundets forsøk på dialog om en forlengelse. Videre spekuleres det om Paris Saint-Germain eller Chelsea kan være fremtidige destinasjoner for den ettertraktede italienske landslagssjefen. Av mulige erstattere lanseres navn som Massimo Allegri, Luciano Spalletti, Luigi Di Biagio (nåværende U21-trener) og en noe utopisk kombinasjon av Marcello Lippi og Fabio Cannavaro.

Ingen folkefest: atmosfæren på Olimpico i kveld blir neppe noe som vil skremme vannet at de norske spillerne. Knappe 25000 tilskuere er ventet til oppgjøret på den historiske arenaen som kan romme omtrent tre ganger så mange som det som er forventet .