DYRT: Flyktningene som kommer til Norge skal få et godt, men nøkternt tilbud, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Carina Johansen / Scanpix
DYRT: Flyktningene som kommer til Norge skal få et godt, men nøkternt tilbud, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Carina Johansen / Scanpix

Erna Solberg: – Så dyr blir flyktningstrømmen 

Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, anslår statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsministeren viser til UDIs anslag om at det vil komme 23.000 asylsøkere til Norge i år og 33.000 i 2016.

– Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sier statsministeren.

– Med en stor andel enslige mindreårige vil tallet bli betraktelig høyere. I tillegg kommer de langsiktige samfunnsøkonomiske kostnadene. Disse vil særlig avhenge av arbeidsdeltakelsen, utdyper Solberg.

Enklere løsninger

Statsministeren viser til at Sverige vil opprette teltleirer for asylsøkere, og sier at også Norge vil vurdere «enklere løsninger».

– Det er viktig å være praktisk og løsningsorientert i denne prosessen. Vi er nødt til å få kostnadene ned. Asylsøkerne skal få et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud, sier hun.

Norske kommuner har så langt vedtatt bosetting av 11.400 flyktninger, ifølge Solberg.

Vil la flyktninger jobbe

Samtidig er det klart at et flertall på Stortinget ber regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl.

Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til NTB mandag at hun vil be regjeringen legge til rette for at flyktninger fra Syria kan komme i jobb mens de venter på asylintervju.

(©NTB)