MILJØKRIMINALITET: Tollvesenet i Bergen beslagla 284 fiskefluer, som er laget av fjær fra utrydningstruede fugler. FOTO: TOLLVESENET
MILJØKRIMINALITET: Tollvesenet i Bergen beslagla 284 fiskefluer, som er laget av fjær fra utrydningstruede fugler. FOTO: TOLLVESENET

Sjekk hva tollerne fikk på kroken

Tollerne i Bergen har beslaglagt 284 fiskefluer, som er laget av fjær fra en utrydningstruet fugleart. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslaget ble gjort ved Bergen lufthavn.

– Fiskefluene inneholder fjær fra brokadehanen, også kjent som jungelhane. Fjærene står på listen over truede arter, sier kontorsjef Åge Skår i tollkontrollen på Bergen lufthavn i en pressemelding.

Miljøkriminalitet

Tollerne fant fiskefluene i en forsendelse fra Kenya via Dubai. Mottakeren er bosatt i Hordaland. 57 poser med 284 fiskefluer er beslaglagt.

– Den truede fuglearten blir fanget ulovlig i India på grunn av fjærene i nakken. Fuglenakkene blir deretter sendt til Kenya, hvor fiskefluene blir laget, sier Skår.

Lovbrudd som dette er regnet som miljøkriminalitet.

– India har satt fuglene opp på listen over truet. Det er en attraktiv fjær å bruke i fluebinding, men etter det jeg har lest meg til på nettsider og blogger ser det ut til at sportsfiskere er klar over problemet, sier Skår til TV 2.

– Det virker som slike ting blir solgt på nettet, sier han.

Populær fjærtype

Redaktør Endre Hopland i fiskenettstedet Hooked.no, sier han ikke har vært borti salg av ulovlige fiskefluer. 

– Et så stort parti dreier seg sikkert om videresalg. Fjærene fra jungelhane er populær fra gammelt av. Det er kommet erstatninger, men det er fortsatt folk som benytter seg av originalen, sier han til TV 2.

Har trolig kjøpere

Han mener fiskeentusiaster stort sett styrer unna ulovlig utstyr. 

– Sportsfiskere respekterer stort sett naturen. Men det er alltid noen idioter som ødelegger for andre, legger han til. 

– Noen som tar inn et så stort parti, vil jeg tro har kjøpere. Om det skjer via en lukket Facebook-gruppe eller personlig salg vet jeg ikke, sier han.