«WALLY WITH THE BROLLY»: Steve McClaren ble døpt «tullingen med paraplyen» da han mislyktes i å ta England til EM og gikk på karrierens største ydmykelse. Nå er det Newcastle-starten som er til å rive seg i håret av. Montasje: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/ Reuters/Lee Smith, NTB scanpix
«WALLY WITH THE BROLLY»: Steve McClaren ble døpt «tullingen med paraplyen» da han mislyktes i å ta England til EM og gikk på karrierens største ydmykelse. Nå er det Newcastle-starten som er til å rive seg i håret av. Montasje: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/ Reuters/Lee Smith, NTB scanpix

Marerittstart for «tullingen med paraplyen»: – Det er helt sykt

Steve McClaren har forløpig et langt dårligere poengsnitt enn fiaskomannen John Carver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Newcastle-Norwich direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 17.00. 

Forrige sesong gikk Newcastle fra en tilsynelatende trygg tilværelse ved juletider, til å unnslippe nedrykk med et nødskrik ved sesongslutt. Laget falt sammen da Alan Pardew dro til Crystal Palace, og John Carver overtok roret.

– Skremmende dårlig

Da Steve McClaren (54) ble ny styrmann på St. James’ Park i sommer hadde nok få trodd at ting kunne bli noe verre, men etter åtte serierunder ligger Newcastle helt sist på tabellen – med like mange poeng, men dårligere målforskjell, enn erkerival Sunderland.

Poengfangsten er skrekkelig. På de 19 siste kampene i fjor ble det 13 poeng, et snitt på 0,68 poeng per kamp.

På de åtte første i år er det blitt 3 poeng. 0,38 poeng i snitt. Det betyr at Newcastle står med 16 poeng og 0,59 poeng i snitt på de 27 kampene som er spilt siden Alan Pardew forlot klubben.

– Det er skremmende dårlig uttelling. Hadde det vært i en og samme sesong ville de vært ferdige alt. Nå er det heldigvis for dem lenge igjen, og det er mulig å snu. Det er flere lag som har åpne dårlig, men for hver kamp som går uten poeng og fremgang blir det tyngre og tyngre, sier TV 2-ekspert Petter Myhre.

LITE Å JUBLE FOR: Steve McClaren og Newcastle har fått en fryktelig start på sesongen. FOTO: ANDREW YATES /
LITE Å JUBLE FOR: Steve McClaren og Newcastle har fått en fryktelig start på sesongen. FOTO: ANDREW YATES /

– Ikke i sine verste mareritt...

Steve McClaren har bedt om ikke å bli dømt før det er spilt 12 kamper. Spørsmålet er om ikke den endelige dommen kommer søndag, dersom det ikke blir tre poeng hjemme mot Norwich.

– Hvor vidt det skjer da er vanskelig å svare på. Mike Ashley har hatt tålmodighet tidligere. Alan Pardew hadde også dårlige perioder og John Carver fikk fullføre makkverket sitt, selv om klubben hadde kniven på strupen og det var skrekkelig på slutten av forrige sesong. Jeg innbiller meg at han har et mer langsiktig perspektiv, og at det hadde skjedd før landslagspausen dersom det var aktuelt nå, sier Myhre.

Han tror McClaren får fullføre første halvdel av sesongen.

– Med mindre de taper de neste ti, så tror jeg han får fortsette til jul. Det er mange faktorer som spiller inn, men at resultatene har vært for dårlige ser alle. Som ny manager trenger McClaren mer tid enn andre, men i sine verste mareritt hadde de nok ikke trodd at de ville starte så dårlig. Nå er også deres viktigste spiller, Tim Krul, ute resten av sesongen. Det er et ordentlig slag i trynet, sier Myhre.

– I mer trøbbel enn Sunderland

Etter kampen mot Norwich skal Newcastle møte Sunderland, Stoke og West Brom. Da har de spilt de 12 kampene McClaren ba om å bli dømt etter. Oppgjøret på Stadium of Light vil bli en rysare.

– Når jeg ser på lagene i nordøst, så mener jeg Newcastle kanskje er i mer trøbbel enn Sunderland, skriver Harry Redknapp i sin spalte i The Telegraph.

– Steve McClaren er en god manager, sannsynligvis bedre enn en del av managerne i toppen av ligaen, men han har ikke spillerne han trenger i Newcastle. Han har noen dårlige der, og det ser ikke ut som om de har hjulpet ham med de som ble signert i sommer, fortsetter Redknapp.

«Tullingen med paraplyen»

Steve McClaren har hatt en berg-og-dalbane-karriere som manager. Han gjorde sine saker godt i Middlesbrough fra 2001-2006. I 2004 ledet han Boro til triumf i ligacupen.

Etter gode resultater med Middlesbrough ble han ansatt som landslagssjef for England, men han ble også kalt det mindre flatterende «Second-Choice Steve». Det var nemlig Luiz Felipe Scolari som var førstevalget, men det massive trykket fra engelsk presse fikk brasilianeren til å takke nei.

McClaren skulle ta England til fotball-EM 2008, men et 2-3-tap for Kroatia en regntung novemberdag i 2007 gjør at kvalifiseringen ender i fiasko. På sidelinjen sto en fortvilt McClaren med en paraply i hånden. Bildet er blitt et symbol på fadesen. Han blir døpt «wally with the brolly» - på norsk blir noe sånn som «tullingen med paraplyen».

Dagen etter tapet for Kroatia var det slutt. McClaren fikk sparken. The wally with the brolly sto igjen med et ødelagt rennommé.

Reiste seg i Nederland

McClaren fikk seg ny jobb igjen sommeren 2008. Ferden gikk til Nederland og Twente, der han i sin første sesong ledet klubben til en knallsterk andreplass. Og bedre skulle det bli. Sesong etter ledet han Twente til sitt første og eneste seriemesterskap.

TRIUMFEN: McClaren poserer med beviset på at han har ledet Twente til tittelen i Nederland. AFP PHOTO/ANP/ TOUSSAINT KLUITERS
TRIUMFEN: McClaren poserer med beviset på at han har ledet Twente til tittelen i Nederland. AFP PHOTO/ANP/ TOUSSAINT KLUITERS

Suksessen gjorde at McClaren fikk sjansen i tyske Wolfsburg. Han overtok styringen før 2010/11-sesongen, men svake resultater gjorde at han fikk sparken den 7. februar 2011.

Sommeren 2011 overtok han Nottingham Forest, men etter åtte poeng på de ti første kampene sa McClaren opp etter bare 112 dager i sjefsstolen.

I januar 2012 returnerte han til Twente, men suksessen var ikke den samme som under hans første opphold. Et drøyt år senere var det nok en gang slutt.

McClaren returnerte til engelsk fotball. I Derby skulle han nok en gang forsøke å gjenreise karrieren, og det startet bra. Derby var knallsterke under McClarens ledelse, og ble nummer tre i Championship.

Derby tok seg til playoff-finalen, der de var favoritter i møtet med QPR. De hadde et spillemessig overtak, og da QPR ble redusert til ti mann med en halvtime igjen så det enda lysere ut. Men etter 89 minutter og 50 sekunder ble drømmen knust. Bobby Zamora sendte QPR til Premier League.

Forrige sesong var Derby storfavoritter til å rykke opp, og det så svært lovende ut. 24. februar toppet de tabellen, men store skadeproblemer og formsvikt gjorde at de raste nedover på tabellen. Hjemme mot Reading i den siste kampen trengte de ett poeng for å være sikret playoff. Derby tapte 0-3, nådde ikke playoff og McClaren, som da hadde blitt koblet til Newcastle en god stund, fikk sparken i slutten av mai.

– Helt sykt

Noen uker senere signerte 54-åringen en treårskontrakt med opsjon på å forlenge den til en åtteårskontrakt. Newcastle skulle bli hans første managerjobb i Premier League siden tiden i Middlesbrough.

TV 2s eksperter var optimistiske og tippet en bedre sesong enn i fjor. 13. plass sier tabelltipset.

– Så dårlig som de gjorde det under Carver tror jeg ikke det er mulig å gjøre det en gang til, uttalte Petter Myhre.

Etter de åtte første kampene har likevel McClaren et dårligere poengsnitt enn Carver.

– Det er helt sykt. Det er ekstremt vanskelig å forklare det. Carver både sa og gjorde mange rare ting. Det skulle godt gjøres å prestere dårligere med det mannskapet. Det er den største negative overraskelsen denne sesongen. De har gjort noen kjøp som tilsier at de skulle vært nærmere midten av tabellen enn bunnen. Jeg så ikke for meg Newcastle i toppen, men jeg hadde ikke trodd det skulle være mulig å gjøre det så dårlig, sier Myhre.

– Må bruke all erfaringen

Han tror ikke den dårlige avslutningen med McClaren hadde med Derby forrige sesong har gjort ham noen tjenester.

– Jeg har ikke fulgt ham så tett, men han hadde en svært dårlig avslutning med Derby. De gjorde det godt til februar, og så var det bråstopp. Han har hatt en lang periode med negative opplevelser. Når du går inn i en ny jobb med en slik ryggsekk, og opplever at det går enda dårligere i den nye klubben, da gjør det noe med deg som manager og menneske. Det er naturlig at man begynner å gruble og tvile, sier Myhre.

Nå må Newcastle-manageren bruke all sin erfaring for å snu den fryktelige trenden.

– Han har vært inne i en tilsvarende tung periode med England tidligere. Han må bruke all erfaringen fra den tiden til å snu dette. Han må være ekstremt tydelig. Spillergruppen trenger en stødig leder, og kan få drahjelp av resultater og prestasjoner, sier Premier League-eksperten.