Kristian (47) sa opp toppjobben for å satse alt på en lysende oppfinnelse

– Det er noe av det lureste jeg har sett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristian Bye (47) var reklamesjef, men ville få mer ut av livet. Så møtte han oppfinneren Marius Andresen (43) – og sammen har de nådd ut til omlag én million strømløse mennesker.

Solcellelampen lyser opp flyktningleirer. Foto: TV 2 / Vårt lille land
Solcellelampen lyser opp flyktningleirer. Foto: TV 2 / Vårt lille land

– Normalt designer vi for ti prosent av befolkningen – altså rike mennesker i vesten. Hva om vi nå åpner horisonten fullstendig, og ser hvem som virkelig trenger lys, sier Marius spørrende i kveldens utgave av Vårt lille land.

Det lever over 1,2 milliarder mennesker i verden uten lys og elektrisitet. For Marius var målet klart: Han ville designe en solcellelampe som kunne tas i bruk av disse menneskene. Den primære lyskilden som i dag brukes i mange u-land er parafinlamper. Ikke bare gir parafinlamper dårlig lys – de gir også giftige avgasser som tilsvarer 40 sigaretter per dag.

Lampen til Marius skulle være et miljøvennlig og trygt alternativ.

850 millioner mobiltelefoner

Mangelen på strøm gir også et skrikende behov for mobillading i mange deler av verden. En mobiltelefons levetid er kort uten strøm.

– I dag er det 850 millioner mobiltelefoner i Afrika, og de trenger strøm, sier Marius, som til daglig er sjef for K8 Industridesign.

Og dermed prøvde Marius å inkorporere en mobilladefunksjon i solcellelampen. Det var enklere sagt enn gjort. Det tok Marius og teamet hans nesten to år med ulønnet arbeid for å utvikle en prototyp. Da lampen var ferdig trengte de sårt hjelp til å få den ut i verden – og hjelpen kom fra uventet hold.

Sa opp toppjobben

Reklamesjefen Kristian Bye fikk for første gang lampen presentert for seg da han møtte Marius i et bursdagsselskap. Det var kjærlighet ved første blikk.

– Det er noe av det lureste jeg har sett. Denne lampen tror jeg alle i hele verden kommer til å ha lyst på, sier Kristian.

Han ble så begeistret av lampen at han måneder senere sa opp jobben som reklamesjef i APT. Han ville heller hjelpe Marius med å få lampen i produksjon og ut til de som trengte den mest. Sammen startet de selskapet Bright som raskt ble en suksess.

Lys i flyktningleirer

I løpet av sitt første år i produksjon har solcellelampen nådd ut til nær én million mennesker på verdensbasis. I dag er FN deres største kunde, og hittil har organisasjonen bestilt over 200.000 lamper til sine flyktningleirer.

– Fra null til én million mennesker på ett år som bruker en norsk solcellelampe, det er helt uvirkelig, smiler Kristian.

Se hele historien i kveld klokken 22:40 på TV 2 og TV 2 Sumo.