Rapport: MH17-flyet ble skutt ned med russiskprodusert rakett

Ifølge den internasjonale etterforskningsgruppen burde luftrommet over Øst-Ukraina vært stengt for sivil luftfart dagen MH17 ble skutt ned. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningsgruppen konkluderer med at Boeing 777-maskinen fra Malayasia Airlines ble skutt ned med en BUK-rakett. 

Informasjonen ble bekreftet av Tjibbe Joustra, styreleder i den nederlandske havarikommisjonen på en pressekonferanse tirsdag. Flyet ble skutt ned som følge av en rakett som traff flyet på venstre av flyet og i luftrommet over MH17. 

Etter at cockpiten ble skutt av, delte resten av flyet seg opp i mange deler i luften.

Burde vært stengt 

Ifølge Joustra burde luftrommet over Øst-Ukraina vært stengt dagen MH17 fløy over området. 

– Luftrommet over Øst-Ukraina burde vært stengt for sivil flytrafikk. Men ingen tenkte at det var farlig, sier Joustra på pressekonferansen. 

REKONSTRUERT: Deler av Malaysia Airlines MH17 er rekonstruert etter ulykken. REUTERS/Michael Kooren      TPX
REKONSTRUERT: Deler av Malaysia Airlines MH17 er rekonstruert etter ulykken. REUTERS/Michael Kooren TPX

I rapporten kommer det fram at både flyselskap og ukrainske myndigheter tenkte det var trygt å fly over Øst-Ukraina. I rapporten får myndighetene i Ukraina sterkt kritikk for dette, spesielt da flere krigsfly ble skutt ned i samme område.

– De visste at det var våpen som kunne være fare for flytrafikk, men stengte aldri flyrommet, sier Joustra. 

Se opptak av pressekonferansen i videovinduet øverst i saken. 

Se grafikkanimasjon av hvordan en BUK-rakett virker. 

Raketten, ifølge granskerne, ble avfyrt fra opprørskontrollert område i Øst-Ukraina. Området skal være på omkring 20 kvadratkilometer.

I den uavhengige rapporten som ble presentert tirsdag ble det ikke konkludert med hvem som skjøt raketten. 

Familiene til de som mistet livet ble orientert om funnene i rapporten før pressekonferansen.

Rob Fredriksz, faren til en ung mann som mistet livet, sier etter møtet at det var en lettelse å få vite at de 298 personene om bord ikke merket noe, men etter alt å dømme døde nesten momentant.

– Det viktigste familiene fikk vite var at flyet ble truffet av en BUK-rakett, produsert i Russland, at Ukraina burde ha stengt luftrommet, og at passasjerene overhodet ikke kjente noe eller visste noe, ifølge Fredriksz.

Russisk etterforskning har annen konklusjon

Vesten har lagt skylden på russisk-støttede separatister som kjempet mot ukrainske regjeringsstyrker i området hvor flyet styrtet. Russland har nektet for dette, og har hele tiden hevdet det var ukrainske jagerfly som skjøt ned flyet. Ukrainerne har, på sin side, nektet for de russiske beskyldningene.

Russland sa tidlig tirsdag formiddag at deres egen etterforskning ikke stemmer overens med konklusjonene i den nederlandske etterforskningen. 

– Gammel BUK-rakett

Det statlig eide våpenkonsernet Almaz-Antey sa i juni at tidlige undersøkelser kunne tyde på at flyet ble skutt ned av en type BUK-rakett som ikke lenger brukes av det russiske militæret. Sjefen i konsernet, Yan Novikov, sier tirsdag at det kan være en enda eldre modell enn det de først antok. 

I juli gjorde Almaz-Antey ulike eksperiment, hvor raketter ble avfyrt mot aluminiumsplater som skulle etterligne fly. Ifølge våpenprodusenten ble det da konkludert med at det måtte dreie seg om enda eldre BUK-raketter. 

Uenige om hvor raketten ble skutt fra

Yan Novikov legger også til det dersom den internasjonale etterforskningen konkluderer med at flyet ble truffet av en BUK-rakett, så ble den avfyrt fra landsbyen Zaroshenske, som ifølge Russland var under ukrainsk kontroll på dette tidspunktet. 

En talsperson for amerikanske myndigheter sier til nyhetsbyrået AP at raketten ble avfyrt fra landsbyen Snizhne, som var under opprørernes kontroll. Flere andre rapporter antyder også at flyet ble skutt ned fra Snizhne. 

Alle de 298 om bord ble drept da flyet ble skutt ned i juli i fjor. De fleste var nederlendere.

(TV 2/NTB)