Islamistgruppe publiserer video av norsk gissel

Islamistgruppen Abu Sayyaf har lagt ut bilder og video av de fire gislene de tok i forrige måned. Blant dem er nordmannen Kjartan Sekkingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

56 år gamle Kjartan Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao 22. september, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

En filippinsk etterretningskilde opplyste mandag at gisseltakerne hadde tatt kontakt med en utenlandsk ambassade, noe Utenriksdepartementet i Oslo ikke ønsket å kommentere.

Tirsdag ble det lagt ut flere bilder av gislene på en islamistisk Twitter-konto. På ett av bildene sitter de fire på bakken, omgitt av rundt ti maskerte og væpnede soldater som holder opp svarte flagg.

På et annet bilde står de fire gislene omgitt av væpnede menn, mens en av gisseltakerne tilsynelatende instruerer fotografen. Det er derfor tydelig at bildene er tatt med gisseltakernes velsignelse.

I teksten som ledsager bildene går det fram at gislene blir holdt av soldater fra Abu Sayyaf som har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Gruppen har også publisert en video, hvor Sekkingstad sier: 

– Jeg er Kjartan. Til eieren av Oceanview Marina: Vær så snill og møt kravene. Hvis ikke kan vi komme til å dø.

Canadieren Robert Hall sier følgende: 

– Jeg er Robert Hall. Til mine venner og familie: Jeg har det bra, men jeg ber dere om å kontakte den canadiske regjeringen og be dem om å samarbeide med den filippinske regjeringen og be dem stoppe bombingen. Jeg vet noen kan gjøre det.

TV 2 har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som ikke har noen innvendinger mot at videoen blir publisert. TV 2 har også vært i kontakt med Sekkingstads familie om videoen. De ønsker ikke å kommentere saken. 

(NTB/TV 2)