FORTVILET: Lensmann i Selje, Kjetil Drange, mener det er uholdbart at de ikke har tilgang på politibil. FOTO: TRINE DYBEDAL / POLITIET
FORTVILET: Lensmann i Selje, Kjetil Drange, mener det er uholdbart at de ikke har tilgang på politibil. FOTO: TRINE DYBEDAL / POLITIET

Lensmannen har ikke politibil – må ta taxi hvis det skjer noe!

Kjetil Drange fortviler over at de ikke har tilgang til utrykningskjøretøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre uker siden begynte Kjetil Drange som lensmann ved Selje lensmannskontor i Sogn og Fjordane. Da var det tomt på parkeringsplassen, for kontoret har ikke politibil. 

– Det er trist at det skal være slik. Vi er inne i en reformperiode, og dette mener jeg er stikk i strid med nærpolitireformen, sier Drange til TV 2. 

– Bare et tidsspørsmål

Han forteller at de må belage seg på bistand fra lensmannskontorene i Vanylven, Vågsøy eller Eid. Alternativet blir å ta taxi.

Det var Fjordenes Tidende som først omtalte saken.

Fra ytterpunktene i det geografiske området Drange dekker, tar det rundt en time med bil.

– Heldigvis har det ikke oppstått noen slike situasjoner ennå. Vi skal være en ressurs på dagtid, men vi er avskåret fra å rykke ut. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer noe. 

– Synes det er pinlig

I tillegg påpeker Drange at de også skal jobbe med både å avdekke og forebygge kriminalitet, i tillegg til å synliggjøre politiet i nærmiljøet. 

– Vi er heldige som har en stille og rolig kommune, men jeg tenker at det skjer mer enn det vi får melding om. 

Et annet alternativ for lensmannen er å bruke privatbilen, en Peugeot som har gått nesten 300.000 kilometer. 

– Jeg liker det ikke, og synes det er pinlig. Jeg er stolt av å jobbe i politiet, og mener at vi skal vise oss frem på en representativ måte. 

Han har ikke hørt om andre kontor som ikke har politibil, men har fått flere reaksjoner fra kolleger og andre. 

– Først og fremst er det støtte for at noen står frem og sier fra om dette. I tillegg har det vært noen humoristiske tilbakemeldinger som at vi kan bruke sykkel eller segway. Men det er lange avstander, og vi må ha utrykningskjøretøy, sier Drange. 

Politimesteren: Beredskapen ivaretatt

Politimesteren i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, var ikke tilgjengelig for en kommentar til TV 2. Han sier til NRK at han er klar over problematikken, og påpeker at beredskapen er ivaretatt. 

– Beredskapsressursene våre har alltid tilgjengelig bil. Men det er praktiske utfordringer med å få den daglige driften til å gå rundt når en ikke har bil, sier Iden.