KAN VÆRE DØD: Bastian Vasquez (25) kan være død, ifølge hans advokat John Christian Elden.
KAN VÆRE DØD: Bastian Vasquez (25) kan være død, ifølge hans advokat John Christian Elden.

VG: Bastian Vasquez (25) kan være død 

Ifølge advokat John Christian Elden kan det norske IS-medlemmet Bastian Vasquez (25) være død. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er VG som melder dette. 

Advokaten til Bastian Vasquez, John Christian Elden, skal ha formidlet til retten av IS-medlemmet fra Norge kan være død. 

I en kjennelse fra Oslo tingrett kommer det fram at Elden har informasjon om Vasquez. 

«Han (Elden, journ. anm.) har i e-post 17. juli 2015 reist spørsmål om det er en siktet i saken, da han har opplysninger om at Vasquez skal være avgått ved døden», heter det i kjennelsen fra 7. august.

Kjennelsen er del av en rettsprosess mot Vasquez der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gått rettens vei for å fryse IS-krigerens DNB-konto med 10.171 kroner.

TV 2 er også kjent med at det i lang tid har versert rykter i ekstremistiske miljøer om at Vasquez skal være død. Men PST har ingen bekreftelse på dette. 

Propaganda-video 

Sommeren 2014 ble det publisert en propaganda-video av terrorgruppen Islamsk Stat (IS), hvor Vasquez figurerte som frontmann. 

Der fortalte 25-åringen fra Skien om hvordan han og andre opprørere hadde drept soldater på grensen mellom Syria og Irak. 

På det punktet bestemte PST å starte etterforskning av Vasquez. 

Norsk-chileneren, som har konvertert til Islam, er tidligere tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han dro til Syria høsten 2012 og sluttet seg etter kort tid til IS. 

I 2012 demonstrerte han utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. 24-åringen, som kriger for verdens mest bestialske terrorgruppe, er også tiltalt og etterlyst for å ha laget en trusselvideo.

TV 2 har ikke lyktes å få en kommentar fra John Christian Elden.