FEIRER: Norge med Alexander Toft Søderlund og Jo Inge Berget jubler etter scoring.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEIRER: Norge med Alexander Toft Søderlund og Jo Inge Berget jubler etter scoring. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I kveld må Høgmos menn klare det Drillos aldri klarte

– Norge må levere tidenes sterkeste borteprestasjon, sier Øyvind Alsaker. Se statistikken som understreker poenget hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

STADIO OLIMPICO (TV 2): Skal Norge være sikre på å ta seg til EM-sluttspillet i kveld må de slå Italia borte.

Det er lettere sagt enn gjort. Italia er en av verdens beste fotballnasjoner, og sammen med land som Spania, Frankrike, England, Nederland og Tyskland er de azurblå eliten av eliten i europeisk fotball.

Norge har i perioder yppet seg mot verdens beste fotballnasjoner, men det er stort sett en suveren hjemmestatistikk på Ullevaal som har gitt grobunn for Norges største fotballtriumfer: Kvalifikasjonene til VM i 1994 og 1998 og EM i 2000.

I EM- og VM-kvalifisering har Norge i moderne bare vunnet en gang borte mot en av de store fotballnasjonene i Europa. Odd Iversen senket Frankrike i 1968...

Opp- og nedturer

Det har vært store triumfer, men det har vært i form av uavgjort. Som 1-1 mot England og 0-0 mot Nederland i kvalifiseringen til VM 1994. Selv i den kanskje beste kvalifiseringen gjort av et norsk landslag fikk vi en seier borte mot en virkelig storkanon.

Det har også vært store nedturer. Som 0-3 for Nederland i Rotterdam i siste runde i kvalifiseringen til EM 1996. Norge hadde vunnet gruppen med poeng, men endte på tredjeplass og det ble inget fotball-EM for Drillo i hans regjeringstid som landslagssjef.

I treningskamper har det blitt seier mot Tyskland med flere, og seieren mot Brasil i fotball-VM er selvsagt en enorm prestasjon, men det var på nøytral grunn.

– Norge må levere tidenes beste borteprestasjon, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Det står mye på spill. Det er et ungt norsk lagt som kan skrive seg inn i historiebøkene ved å slå Italia i Roma. Forrige generasjons landslagsspillere fikk stempel som nesten-lag. Denne gjengen kan lykkes på første forsøk, gå til et mesterskap, vi kan rett og slett være vitne til at en ny gylden landslagsæra som blir født her på historisk grunn i Roma.

– Mitt største oppgjør

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener også at dette blir noe spesielt.

– Så langt på A-landslaget er det jo mitt største oppgjør som trener. Jeg har jo vært med på spennende kamper i Mesterligaen og OL-finaler og lignende. Men denne gruppefinalen er en ekstra begivenhet som vi gleder oss veldig til, sa Høgmo på mandagens pressekonferanse før kampen.

Med utvidelsen til 24 lag ble det nesten sett på som en formalitet å gå til EM. Med en gruppe med Italia og Kroatia ble det straks litt verre og når alt står og faller på en seier mot Italia borte.

– Nei, jeg har aldri vært med på noe lignende. Det blir en stor kamp, vi kan kvalifisere oss til EM. Samtidig vet vi at vi har en mulighet til, så presset er ikke så stort, sier Ørjan Nyland.

– Italia har vist at de er sterke i kvalifiseringskamper. De gjør det de må, og så må vi satse på at vi gjør det også.

Må ta vare på sjansene

Akkurat det å forsvare seg, og å holde nullen, blir kanskje ekstra viktig.

– Det kommer til å bli fryktelig vanskelig. Vi skal spille mot et lag vi må slå – som ikke har tapt siden 1999 på hjemmebane, sier Mini.

– Skal vi klare det, så handler det om å være steingod i forsvar og sørge for at ikke de får noen mål, for vi scorer ikke to mål. Så tror jeg faktisk vi må ta vare på den dødballen, den ene dødballen. Even Hovland, når han får den ene sjansen... den må sitte hvis Norge skal ha en mulighet.

Ørjan Nyland blir viktig i det å holde buret rent, og gjør han jobben sin godt ligger det en bonus i potten.

Han kan tangere Frode Grodås' rekord i kamper uten baklengs på landslaget. Han hevder selv at han ikke tenker på det, selv om mange journalister tar det opp på pressetreff.

– Nei, det viktigste er å skape historie på en annen måte. Gjennom å slå Italia.