Carlsen historisk etter å ha forsvart VM-tittelen i hurtigsjakk

Magnus Carlsen fikk endelig noe å juble for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen lå svært godt an til å stikke av med tittelen i hurtigsjakk-VM i Berlin før den siste dagen begynte. 24-åringen stod med åtte poeng, noe som betydde delt førsteplass med sensasjonsmannen Sergei Zhigalko fra Hviterussland. Summen var den samme Carlsen hadde på tilsvarende tidspunkt da han ble verdensmester i Dubai i 2014.

– Det blir selvfølgelig tøft. Motstanden blir ikke noe enklere, men jeg ser fram til utfordringen og er akkurat der jeg ønsker å være, sa en offensiv Carlsen dagen før det hele skulle avgjøres.

Trengte en opptur
Etter å ha skuffet i Norway Chess og Sinquefield Cup, var det et ekstra press på Carlsen. For det er ingen hemmelighet at han har vært gjennom en vanskelig sommer og høst. Carlsen har likevel alltid vært sikker på at det plutselig kunne snu og at spillegleden har vært til stede, men spørsmålet har vært når det skulle snu.

Nå har Carlsen fått svaret han ønsket.

Med tre partier igjen hadde han ti poeng. Med svarte brikker mot Leinier Domínguez endte det med remis og han økte dermed til 10,5 poeng - ett poeng ned til neste motstander. I neste parti spilte Carlsen hvite brikker mot Vladimir Kramnik, hvor det endte med remis etter under tre minutter.

Se Magnus Carlsen på reisefot øverst i saken!

Det betydde at Carlsen hadde 11 poeng før siste parti mot Shakhriyar Mamedyarov, men med utgangspunkt i at nordmannen har møtt sterkere motstand enn sine argeste konkurrenter tidligere i turneringen, så holdt det til at han ble verdensmester. Carlsen endte likevel med remis og fikk dermed totalt 11,5 poeng. Han var også klar over at han var verdensmester før turneringen var ferdigspilt.

– Jeg visste at jeg var verdensmester før jeg spilte det siste partiet, men det måtte spilles uansett. Enhver VM-tittel er gøy å ta med seg, sier Carlsen etter han ble ferdig.

– Det er deilig å vise at jeg er best igjen, sier Carlsen til TV 2.

Historisk Carlsen
Ingen har noensinne vunnet VM-tittelen i hurtigsjakk og lynsjakk samme år slik Carlsen gjorde i fjor. Når han i tillegg klarer å forsvare tittelen, gjør nordmannen noe som aldri har blitt gjort før. Tar vi i tillegg med hans historiske trippel med seier i klassisk sjakk i fjor, så er det liten tvil om at nordmannen kan kalle seg verdens beste sjakkspiller.

Tirsdag begynner VM i lynsjakk. Med en ny tittel der vil Carlsen igjen bli historisk.

24-åringen vil senere dra til EM for landslag på Island i november, deretter delta i den TV 2-sendte avslutningen på Grand Chess Tour i London fra 5. til 13. desember. En snau uke senere går turen til Qatar Masters Open.