DØDE: Bryce Fredriksz og kjæresten Daisy Oehlers var blant de 298 menneskene som mistet livet da flyet styrtet over Ukraina i fjor sommer. Foto: Ap /Patrick Post
DØDE: Bryce Fredriksz og kjæresten Daisy Oehlers var blant de 298 menneskene som mistet livet da flyet styrtet over Ukraina i fjor sommer. Foto: Ap /Patrick Post

Ny rapport: Forsto passasjerene i ulykkesflyet MH17 at de skulle dø?

Tirsdag kommer rapporten som skal gi svar på hva som faktisk skjedde da Boeing 777-maskinen fra Malaysia Airlines styrtet over Ukraina i fjor sommer. 298 mennesker mistet livet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en hangar i Nederland har etterforskere de siste ni månedene satt sammen vrakrester av flyet som ble skutt ned over Ukraina 17. juli 2014.

Deler av cockpit og business-delen av flyet er satt sammen, og vil bli vist fram når den konkluderende rapporten legges fram tirsdag. 

Godt over halvparten av flypassasjerene var nederlandske, og mange av de pårørende venter i spenning på hva som vil komme fram i rapporten. 

BUK-rakett

I en foreløpig rapport i fjor kom det fram at flyet, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, mest sannsynlig ble truffet av flere såkalte «høy-energi objekter fra utsiden av flyet». Dette førte til spekulasjoner om flyet styrtet etter å ha blitt truffet av en BUK-bakke til luftrakett. 

I august i år sa nederlandske myndigheter for første gang at de hadde funnet det som kunne være mulige rester av en BUK-rakett. 

Se grafikkanimasjon av hvordan en BUK-rakett virker!

Vesten har lagt skylden for nedskytingen på russisk-støttede separatister som kjempet mot ukrainske regjeringsstyrker i området hvor flyet styrtet. Russland har nektet for dette, og har hele tiden hevdet det var ukrainske jagerfly som skjøt ned flyet. Ukrainerne har, på sin side, nektet for de russiske beskyldningene. 

VRAKDELER: Det er ventet at etterforskningsgruppen vil vise fram en rekonstruksjon av den fremdre delen av flyet tirsdag- Foto: Afp(Peter Dejong
VRAKDELER: Det er ventet at etterforskningsgruppen vil vise fram en rekonstruksjon av den fremdre delen av flyet tirsdag- Foto: Afp(Peter Dejong

Fire hovedpunkter i rapporten

298 mennesker mistet livet i ulykken. I rapporten, som nederlandske luftfartsmyndigheter offentliggjør tirsdag, er det fire hovedpunkter:  

1. Hva forårsaket styrten?

2. Hvorfor var flyet over den konfliktfylte regionen?

3. Hvorfor tok det opp til fire dager før pårørende fikk formell bekreftelse på at deres kjære hadde omkommet?

4. I hvilken grad var passasjerer og besetning klar over hva som skjedde?

Skyldspørsmålet røres ikke

I rapporten vil det ikke komme fram hvem som er ansvarlig for ulykken. Selv om etterforskerne vil konkludere med at flyet ble skutt ned av en BUK, bakke-til-luftrakett, så vil de ikke konkludere med hvem som avfyrte raketten. 

En annen uavhengig gruppe ser på skyldspørsmålet, og det er ventet at de vil komme med sin konklusjon enten senere i år eller i løpet av starten på 2016.

Pårørende frykter uklare svar

Silene Fredriksz-Hoogzand mistet sønnen Bryce og kjæresten hans Daisy Oehlers i flystyrten. Hun frykter kommisjonen vil komme med uklare svar i tirsdagens rapport. 

– Jeg frykter de vil si: «Mest sannsynlig sånn eller sånn.» For meg er ikke det noe svar, sier Fredriksz-Hoogzand til nyhetsbyrået AP.