Ragnhilds venninne: – Ingen tror hun krøp oppi en fryseboks

KRISTIANSAND (TV 2): Marit Larsen mener det er helt usannsynlig at venninnen Ragnhild tok sitt eget liv. Både veske, telefonbok og penger var borte fra leiligheten da hun ble funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis hun hadde gått bort under andre omstendigheter, med en overdose tabletter eller noe annet, ville jeg også blitt veldig overrasket. 

Det sier Marit Larsen. Hun var en nær venninne av Ragnhild Sandvold, som ble funnet død i fryseren i sitt eget hjem i Søgne i 1999. 

Politiet konkluderte raskt med at Ragnhild hadde tatt sitt eget liv. Det tror verken Ragnhilds sønn eller venninne.

– Det var ikke sannsynlig i det hele tatt, for livet hennes hadde blitt veldig bra. Men det var jo en forhistorie, og hun ga uttrykk for at hun var glad for at hun hadde lagt veldig mye bak seg, sier Marit Larsen.

Klaustrofobi

Ragnhild hadde tidligere misbrukt piller og hadde også forsøkt å ta overdoser. Men den tiden var over for henne. Hun hadde lagt planer for seg selv og ikke minst for barna.

– At hun skulle ha krøpet nedi en fryseboks, kan du bare utelukke. Det er det ingen som tror på heller, sier venninnen.

Ragnhild led av sterk klaustrofobi. Likevel mener politiet at hun frivillig satte seg oppi fryseren med en snor rundt håndleddet mens en pappeske sto oppå lokket. 

Det vil ta mellom 60 og 90 minutter å dø på denne måten, enten av nedkjøling eller av surstoffmangel. Privatetterforsker Asbjørn Hansen, som har gjennomgått saken, har ikke funnet noen andre kjente tilfeller verken i Norge eller i andre land hvor folk har tatt sitt eget liv på denne måten.

Ingen vet hvor maten som befant seg i fryseren, er blitt av.

Vesken forsvant

En rekke omstendigheter rundt dødsfallet tyder på at Ragnhild kan ha blitt utsatt for en kriminell handling. Vitner fortalte at flere av kvinnens eiendeler var borte fra leiligheten.

  • Ragnhilds håndveske var borte fra leiligheten. 
  • En adressebok var borte fra leiligheten.
  • Penger som lå i et kjøkkenskap var borte.

De savnede gjenstandene ble ikke etterforsket av politiet før de konkluderte med at Ragnhild begikk selvmord. Dette sporet burde vært etterforsket, mener Harald Jahren, advokaten til Ragnhilds sønn Raymond Ingerseth-Sandvold.

– Det vil nettopp være for å skjule spor i saken at man har fjernet gjenstander, sier Jahren til TV 2.

Hvem skiftet på sengene?

Vitner fortalte også at det var skiftet sengetøy på soverommet til Ragnhild etter at hun døde. Et annet vitne forklarte at hun hørte vaskemaskinen i bruk etter dødstidspunktet. 

Spor som ble sikret i leiligheten ble ikke undersøkt for fingeravtrykk eller DNA.

Politiet vil ikke kommentere den gamle etterforskningen og har avslått å etterforske saken på nytt. Denne beslutningen har Ragnhilds sønn via hans advokat anket inn for statsadvokaten.

– Jeg synes politiets fremgangsmåte her er fullstendig uakseptabel, sier advokat Jahren.

– Hvorfor det?

– Fordi man har muligheter til å foreta undersøkelser som man nå faktisk velger ikke å gjøre.

Vil fjerne selvmords-stempelet

Marit Larsen håper saken nå blir gjenopptatt av hensyn til Ragnhilds ettermæle.

– For Ragnhilds minne synes jeg det hadde vært veldig bra at dette ble oppklart. Det er jo for sent, de får henne ikke tilbake, men det har noe å si for familien at det ikke blir stående sånn.