Ragnhild-saken: Politiet kastet bevismateriale

KRISTIANSAND (TV 2): Politiet kan selv ha ødelagt for muligheten å finne fram til en eventuell drapsmann i Ragnhild-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da trebarnsmoren Ragnhild Kamilla Sandvold (44) ble funnet død i fryseren i sitt eget hjem i Søgne i 1999, ble hun rutinemessig obdusert ved Rettsmedisinsk institutt, og en rekke spor ble sikret.

Blant de i alt elleve sporene som ble sikret, var:

  • Negler
  • Neglavskrap
  • Vattpinner med avstryk
  • Hårstrå funnet på Ragnhild
  • Hårstrå funnet i fryseboksen

Ingen av disse sporene ble analysert eller undersøkt for DNA fordi politiet mente det ikke var nødvendig. Politiet konkluderte raskt med at de sto overfor et selvdrap og henla saken som intet straffbart forhold.

Tror ikke moren begikk selvmord

Ragnhilds sønn Raymond har hele tiden nektet å godta at moren tok sitt eget liv. I 16 år har han kjempet for å få politiet til å se på saken på nytt.

Privatetterforsker og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har gjennomgått sakens dokumenter på oppdrag fra Ragnhilds sønn. Hansen sier det var en etterforsker ved Agder politidistrikt som ga ordre til Rettsmedisinsk institutt om at materialet ikke skulle undersøkes.

– Det må ha vært en diskusjon om dette var et selvdrap eller ikke. Da synes jeg egentlig det er litt rart at dette ikke ble undersøkt, sier Hansen til TV 2.

– Vet du hvorfor?

– Nei.

Ville kostet 15.000

At de elleve sporene ikke ble analysert, kan skyldes at politidistriktene i 1999 selv måtte betale for undersøkelsene. Prøvene det er snakk om, ville kostet Agder-politiet rundt 15.000 kroner.

Påtaleansvarlig ved Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, avslo i sommer den siste begjæringen om gjenopptakelse av saken. Han ønsker ikke å kommentere etterforskningen av saken rundt årtusenskiftet.

– Vurderinger som ble foretatt i 1999 og fremover kan ikke jeg svare for, sier Terje Kaddeberg Skaar til TV 2.

Nye analyser av materialet politiet unnlot å undersøke står helt sentralt i kravet om at Ragnhild-saken må etterforskes som drap. Men nå bekrefter politiet at de elleve sporene som ble sikret under obduksjonen, er destruert og kastet.

– De er ikke hos politiet lengre, så langt vi har klart å bringe klarhet i, sier Kaddeberg Skaar.

Også flere andre bevis i saken, blant annet et pilleglass som aldri ble undersøkt for DNA og fingeravtrykk, er kastet. 

Advokat: – Bemerkelsesverdig

Advokat Harald Jahren representerer Ragnhilds sønn Raymond Ingerseth-Sandvold. Han er forundret over at materialet ikke lenger kan undersøkes.

– For meg fremstår det som ganske bemerkelsesverdig at man kaster materiale som kunne vært undersøkt og som burde vært undersøkt og som man nå ikke kan bruke lenger for å få oppklart en sak, sier Jahren.

– Så her kan avgjørende bevis ha blitt ødelagt?

– Ja, det mener jeg.

Snor kan gi svar

Da Ragnhild Sandvold ble funnet død, hadde hun en snor knyttet rundt venstre håndledd. På denne snoren ble det funnet DNA fra en mannsperson. Imidlertid var det ikke mulig å fastslå identiteten til opphavsmannen.

Med dagens metoder vil det trolig være mulig å få en full DNA-profil. Dette materialet finnes fortsatt i politiets besittelse, i motsetning til en rekke andre spor. Men politiet mener det ikke vil ha noen hensikt å analysere dette på nytt.

– Når man skal vurdere 16 år etterpå om man skal gjenåpne en etterforskning, skal det foreligge en realistisk mulighet for at en ny etterforskning kan frembringe informasjon som går i retning av at hennes død skyldes en kriminell handling. Den vurderingen har politiet tatt, og det er det ingen realistiske muligheter for, sier politiinspektør Terje Kaddeberg Skaar.

– Men dere har ikke analysert dette på nytt?

– Nei, men hvis man skal gjenåpne etterforskningen, er det med det som utgangspunkt. Vår konklusjon er at det ikke er en realistisk mulighet for å innhente informasjon.

Ser likheter med Monika-saken

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, som også skrev rapporten som førte til ny etterforskning av Monika-saken i Bergen, sier politiarbeidet i Agder ligner på det som skjedde i Hordaland.

Åtte år gamle Monika Sveglinskaja ble funnet hengt i et belte som var festet i et dørhåndtak i jentas hjem i Sund kommune utenfor Bergen. Politiet konkluderte først med at jenta hadde tatt sitt eget liv.

To og et halvt år senere ble saken gjenopptatt etter at en politimann i Bergen slo alarm om det han mente var en for dårlig etterforskning av saken. Monikas stefar er nå siktet i saken.

– Jeg ser helt klare paralleller mellom de to sakene. Du blir liksom bestemt på at jo, her har det skjedd et selvdrap og ikke noe annet. Da låser du deg i den teorien i stedet for å se mulighetene, sier Asbjørn Hansen.