TRUSSEL-TILTALT: Mulla Krekar med en håndskreven plakat i Oslo tingrett mandag. Krekar er tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger i forbindelse med et NRK-intervju. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRUSSEL-TILTALT: Mulla Krekar med en håndskreven plakat i Oslo tingrett mandag. Krekar er tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger i forbindelse med et NRK-intervju. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Krekar i retten for trusler – igjen

OSLO TINGRETT (TV 2): Møtte i retten med lapp der han oppsummerte sin erfaring med rettssystemet i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekar møtte mandag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha fremsatt trusler mot Halmat Goran under et intervju med NRKs Anders Magnus i februar i år.

Journalist Anders Magnus (t.h) tar en selfie med Mulla Krekar og kona Rokhosh Fatah Ahmad i pausen under rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om å sende Krekar til Kyrksæterøra. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Journalist Anders Magnus (t.h) tar en selfie med Mulla Krekar og kona Rokhosh Fatah Ahmad i pausen under rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om å sende Krekar til Kyrksæterøra. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Selv om Krekar ble dømt for tilsvarende trusler i 2012, mener påtalemyndigheten at det ikke innebærer dobbelstraff dersom Krekar blir dømt på nytt. I og med at truslene er gjentatt flere år senere, er de å anse som nye straffbare handlinger.

– Jeg er ikke skyldig

Dette er Krekars forsvarer, Brynjar Meling, uenig i. Han mener at dette kun er en gjentakelse av truslene han tidligere er dømt for, og ikke nye trusler.

– Retten må ta stilling til hvilke nye elementer som kom frem i forhold til det han ble dømt for i 2012, sa Meling i retten. 

Truslene ble først fremført i et intervju på den kurdiske TV-kanalen NRT, som ble publisert 12. februar. NRK viste sitt intervju 25. februar. 

Han nekter straffskyld etter tiltalen. 

– Nei, jeg er ikke skyldig, sa han via en tolk.  

Hadde med seg plakat

Da Krekar ankom retten, holdt han opp en lapp der det blant annet sto at dette er den 54. gangen han møter i retten, og at han har vært tiltalt 35 ganger. Ifølge lappen har han sittet 1250 dager i fengsel, og lappen avsluttet med spørsmålet: «Hvor er menneskerettighetene?»

TV 2 har ikke fått verifisert tallene, men Brynjar Meling hevder Krekar har god kontroll på både hvor lenge han har sittet i fengsel, hvor mange penner han har brukt der og hvor mange bøker han har skrevet. 

Forsvareren fortalte også i en pause til TV 2 at det foreløpig ikke er aktuelt med en ny klage til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Han påpekte likevel at klagen etter dommen mot Krekar i 2012 fortsatt ikke er behandlet. 

Slapp ut i januar – pågrepet i februar

Krekar har siden han ble pågrepet i februar i varetekt i Kongsvinger fengsel. Krekar ble løslatt fra nettopp Kongsvinger fengsel i januar i år, etter å ha sonet dommen på to år og ti måneder

Under intervjuet sa Krekar at han ville sende en gave til den som dreper Goran. Ifølge Krekar er det dødsstraff for å brenne Koranen, noe Goran tidligere har gjort. Dette presiserte han i NRK-intervjuet. 

I intervjuet med den kurdiske kanalen NRT sa han at «enhver som kjenner dødsstraffen Halmat skal ha, står fritt til å drepe ham».

– Har ikke sagt noe nytt

Mulla Krekar inntok vitneboksen like etter klokken elleve. Han hadde da med seg en bunke papirer og notater. Gjennom en tolk brukte Krekar tid på å forklare bakgrunnen sin, blant annet når det gjelder barnas utdannelse og hans egen tro.

– Jeg sa kun hva islam mener om dette, jeg har ingenting å gjøre med å drepe ham eller true ham, sa Krekar om det han er tiltalt for.

Meling hevder også overfor TV 2 at dette ikke er nye utsagn som kommer frem, og at oversettelsen har mangler. 

– Jeg har ikke sagt noe nytt til fornærmede, sa Krekar. 

Han var også kritisk til at retten kun fikk se et ti minutter langt klipp fra NRK-intervjuet, ikke de over to timene det faktiske intervjuet varer. Ifølge Brynjar Meling har ikke NRK ønsket å gi ut råmaterialet til retten. 

Daværende nyhetsdirektøri NRK, Per Arne Kalbakk, er innkalt som vitne i saken. Førsteamanuensis i filosofi, Lars Gule, er innkalt som sakkyndig, og følger saken. Forsker ved den svenske Forsvarshøgskolen, Magnus Ranstorp, er også innkalt som vitne, for å fortelle om hvilken posisjon mulla Krekar har i Kurdistan i dag.