BUT FIRST...: Mennesker reagerer forskjellig på alkohol, og enkelte forandrer nærmest personlighet. Under kan du lese hvordan psykologene deler inn de forskjellige fylletypene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
BUT FIRST...: Mennesker reagerer forskjellig på alkohol, og enkelte forandrer nærmest personlighet. Under kan du lese hvordan psykologene deler inn de forskjellige fylletypene. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskere: Det finnes kun fire typer fulle folk

Er du Mr. Hyde, Hemingway, en gal professor eller Mary Poppins? Sjekk ekspertenes fire forskjellige fylletyper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre psykologer ved University of Missouri har fulgt 374 studenter, og konkludert med at det finnes fire hovedkategorier når det kommer til fulle folk.

Studiet har Rachel Pearl Winograd, Douglas Steinleya og Kenneth Sherade kalt «Searching for Mr. Hyde: A five-factor approach to
characterizing “types of drunks”».

Psykologene skriver at det aldri tidligere er forsket seriøst på hvordan mennesker oppfører seg i beruset tilstand.

I studiet, som ble publisert tidligere i år, skriver at de ville vite hvordan mennesker som har drukket nøyaktig det samme kan oppføre seg helt forskjellig.

Vi kjenner vel alle typen på byen – hun som fniser ukontrollert etter et par drinker, han som lirer av seg anekdote etter anekdote mens han drikker øl, han som bare sloss med dørvakta etter noen shots, og hun som egentlig aldri virker særlig full uansett hvor mye hun har fått i seg. 

Time Magazine skriver at psykologene fulgte de 374 studentene, som alle drikker alkohol jevnlig, i ett år. Før inntak av alkohol måtte studentene svare på en rekke spørsmål om sin egen personlighet.

Etter en fuktig kveld på byen måtte de svare på flere spørsmål om hvordan de hadde følt seg under og etter alkoholinntaket.

Er du også en Hemingway?

Da året var omme, kunne psykologene konkludere med at det finnes fire hovedtyper fulle folk. De har gitt de forskjellige «fylletypene» navn etter hvordan de reagerer på alkohol:

Mary Poppins, Ernest Hemingway, Den helskrudde professoren og Mr. Hyde. 

Den største gruppa er de som kan minne om Ernest Hemningway – 40 prosent av oss havner ifølge psykologene i denne kategorien.

  • Ernest Hemingway skrøt titt og ofte av at han kunne drikke enorme mengder whisky uten å bli full. Hemingways personlighet ble ikke særlig forandret selv etter inntak av store mengder alkohol. 

  • Hemingways kontrast er ifølge forskerne Mary Poppins-typene, som fra før er utadvendte og som bare blir enda mer utadvendte når de har drukket. 

  • Så kommer Den helskrudde professoren. Personlighetstypen er basert på Eddie Murphys rollefigur i filmen med samme navn, hvor han hadde to personligheter. I forskningsrapporten kan man lese at de som faller inn under denne kategorien, er introverte mennesker som kaster alle hemninger når de drikker, og på denne måten blir mer sosiale og utadvendte. 

  • Til slutt kommer Mr. Hyde-typen, som i forskningsrapporten blir beskrevet som «noe mer ansvarsfull, mindre intellektuell og mer fiendtlig under påvirkning av alkohol».

Kan hjelpe alkoholikere

Winograd, Steinleya og Sherade skriver at de mener at forskningen kan bidra til bedre behandling av alkoholisme.

Trioen tror at kategoriseringen kan gi pasienten en mer tilrettelagt behandling når behandleren har mer informasjon om hvilke personlighetstrekk som blir endret under påvirkning av alkohol.

«Informasjonen kan kartlegge avvik mellom klientens nåværende atferd og måten de ser seg selv på, eller måten de ønsker å være på», skriver de.

«For eksempel kan behandler si følgende: Ifølge svarene dine, anser du deg selv som en pliktoppfyllende person som ønsker å bli enda mer ansvarlig og årvåken, men du har også vært borte flere ganger fra jobb på grunn av drikking, og nylig ble du tatt for kjøring i beruset tilstand. Basert på dine svar om hvordan du er når du drikker alkohol, passer du inn i en kategori som er definert med lav score i pliktoppfyllenhet, intellekt og enighet med andre. Hva vil du gjøre med dette?».

Personlig kobling

Psykologtrioen skriver at basert på pasientens «unike» personlighetsprofil, kan behandler lage en personlig kobling mellom episoder som har skjedd under påvirkning, og de problemene drikking fører til.

«På denne måten kan behandler skreddersy en behandling hvor det blir diskutert hvordan pasientens drikking, personlighet og oppførsel i beruset tilstand henger sammen», avsluttes det.