CAPPELEN TIL TV 2: – Det er skammens kapittel som blir skrevet fra meg her nå

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2):  Aktor ba om 18, 17, 15, 10, 6 og 5 år fengsel for de involverte i Cappelen-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere på tiltalebenken var tydelig overrasket da aktors påstand om straff ble kjent i dag. 

– Føler du ansvar for det som har skjedd?

–Det er klart jeg gjør det. Det er skammens kapittel som blir skrevet fra meg her nå, sa Gjermund Cappelen til TV 2.

Aktor ba om streng straff for de involverte i saken. Det er nedlagt påstand om 18, 17, 15 år fengsel for Cappelens medhjelpere. For kjøperne av hasjen ba aktor om 10, 6 og 5 år fengsel.

Gjermund Cappelen vil først få utmålt straff etter at innførsel av hasjen til Norge blir behandlet i en senere rettssak. 

«Mafiaparagrafen»

Gjermund Cappelen (49) og tre andre personer er i tillegg til narkotikakriminalitet, tiltalt etter «mafiaparagrafen» – straffelovens paragraf 60 a – som omhandler organisert kriminalitet.

En av dem, en 51-åring fra Bærum som er omtalt som «Rørleggeren» fikk redusert påstand om straff som følge av helsemessige årsaker. Aktor ba om at han fengsles i 15 år. 

– Han har vært en nyttig idiot, en fotsoldat som gjorde som han ble bedt om av Cappelen, sa hans forsvarer Vegard Aaløkken i sin sluttprosedyre.

– Retten må frifinne min klient på de kvantum de ikke er sikre på. Problemet er at det ikke finnes noe bevis for alle postene aktor vil dømme min klient.

Han ba også retten ikke dømme klienten for hasjen som ble oppbevart i Asker.

– Han skal dømmes for 109 kilo, men frifinnes for hasjen som ble funnet i Asker, sa Aaløkken.

Fem innførsler

– Basert på endrede forklaringer, sms-er og eposter har vi lagt til grunn at det er fem innførsler i tiltaleperioden, sa Alfheim.

Han tegnet et bilde av en hasjliga som i åresvis har operert uforstyrret på Østlandet.

– Cappelens organisering har muliggjort en massiv omsetning av narkotika i en av de største ulovlig narkotikavirksomhetene vi har sett i Norge.

Uvanlig gruppe kriminelle

– Denne kriminelle gruppen er, i den grad man har forventninger til hvordan en kriminell gruppe ser ut, kanskje ikke den man hadde sett for seg. Det er for det meste norske menn i 50-60 årene med familie og lovlig inntekt, sa Alfheim i retten.

Alfheim forklarte at ingen av de tiltalte framstår som folk som lett vil ty til vold. Politiet har heller ikke funnet historier om inndrivelse av penger ved trusler. Flere av de tiltalte i saken er tidligere ustraffet. 

PROSEDYRE: Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag.  FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
PROSEDYRE: Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag. FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX

– Men de har hatt slagkraft om det skulle dukke opp problemer. Politiet har beslaglagt store deler våpen, og de var plassert slik at det virker som om de var villig til å bruke dem om nødvendig, sa Alfheim.

Rolige former

– Cappelen har klart å etablere en omsetningskjede basert på tillit og hvor betaling, bestilling og utlevering har skjedd i ordnende og rolige former, sa Alfheim.

Mye av handelen har skjedd på kreditt og enkelte har betalt flere måneder etter at hasjen har blitt levert. 

Store kontantbeløp

Statsadvokat Alfheim forklarte retten hvordan store kontantbeløp og overforbruket til flere av de tiltalte stammer godt med narkotikaomsetning.

– Vi ser et betydelig privat overforbruk og uforklarlig mange store kontantinnskudd. Det er snakk om store mengder kontanter som er tilgjengelig i tillegg til penger på konto, fast eiendom og biler, sa Alfheim.

1, 4 tonn hasj

Gjermund Cappelen har erkjent straffskyld i saken. Han er sammen med tre menn tiltalt for organisert narkotikakriminalitet, og oppbevaring og salg av til sammen 1,4 tonn hasj i perioden fra 2011 til 2013. De tiltalte har erkjent delvis straffskyld eller nekter for å ha noe med saken å gjøre. I tillegg er fire personer tiltalt for kjøp av hasj.

Rørleggeren (51): Møtte ikke i retten på grunn av sykdom. Politiet mener han er en av de som oppbevarte hasjen, og er en viktig del av distribusjonsnettverket. Han erkjenner delvis straffskyld. Aktor ber om at han straffes med 15 års fengsel for salg av 580 kilo hasj og oppbevaring av 476 kilo hasj.

Brusselgeren (61): Nekter straffskyld for de alvorligste punktene. Aktor mener han var Cappelens høyre hånd og en viktig del av distribusjonsnettverket. Aktor ber om at han straffes med fengsel i 18 år for salg av 450 kilo hasj og oppbevaring av 476 kilo hasj.

Hjelpepleieren (61): Erkjenner straffskyld for oppbevaring av 359 gram hasj. Nekter straffskyld for resten av tiltalepunktene. Politiet mener han en av distributørene. Aktor ber om at han straffes med fengsel i 17 år for salg av 700 kilo hasj og oppbevaring av 476 kilo hasj.

Mann (47): Erkjenner delvis straffskyld, men ikke kvantumet politiet har tiltalt ham for. Tiltalt for å ha kjøpt rundt 200 kilo hasj. Aktor ber om 10 års fengsel.

Karatelæreren (45): Erkjenner delvis straffskyld, men ikke kvantumet som politiet har tiltalt ham for. Aktor ber om 6 års fengsel.

Norsk-pakistaneren (37): Erkjenner straffskyld for kjøp av 70 kilo hasj. Aktor ber om 5 års fengsel.

Oslo-mann (38): Nekter straffskyld, men møtte ikke da retten ble satt i Asker og Bærum tingrett. Han er nå etterlyst.