Motorrens kan du enten sette bort til verkstedet, eller du kan enkelt gjøre det selv.
Motorrens kan du enten sette bort til verkstedet, eller du kan enkelt gjøre det selv.

Enkelt triks kan forlenge motorens levetid med mange år

Og det kan du også gjøre selv.

 At det er viktig å skifte olje på motoren med jevne mellomrom, er noe de aller fleste bileiere kjenner til. 

Men visste du at det også kan være lurt å rense motoren?

Moderne biler er utstyrt med motorer som skal være mest mulig miljøvennlige. Problemet er at dette også kan gjøre at de forurenser seg selv.

Oljen klarer ikke å gjøre jobben

– Nye motorer er laget slik at de slipper ut så lite skadelige avgasser som mulig, noe som er vel og bra. Problemet er at store deler av forurensningen gjerne returneres tilbake til motoren. Det dannes ofte smuss og avleiringer inne i selve motoren. Dette kan skade ulike funksjoner, sier Terje Tjelland i Relekta, de er leverandør av reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Ifølge Tjelland er løsningen en innvendig rens av motoren, av noen kalt motorflush. Bileiere bør være like påpasselige med å rense motoren som å bytte olje, mener han. Det gjelder både bensinbiler og dieselbiler.

– Mye småkjøring, med mye start og stopp, kombinert med sjeldne oljeskift, gir oljen svært dårlige arbeidsforhold. Resultatet er at oljen etter en tid ikke klarer å gjøre jobben sin, og det kommer avleiringer som kan føre til motorstans og unødvendige verkstedbesøk og kostnader, sier Tjelland, i en pressemelding.

Slik går det hvis du ikke skifter olje på motoren

Ingen ulemper

Avleiringene som dannes i motoren kan hindre bevegelsen i stempelringene, eller andre motordeler. Hele systemet vil arbeide tyngre og tregere.

– Karbon danner avleiringer i hele oljesystemet og tetter stempelringene i motoren. Når disse blir fjernet, blir motoren sterkere og mer effektiv igjen, sier teknisk leder Trond Skogheim i PS Servicesenteret AS.

Motortrøbbel er en av de vanligste grunnene til at folk kommer for å få service på bilen.

– Stadig flere har hørt om motorrens eller motorflush, selv om vi fremdeles må forklare de fleste hva det er, sier Skogheim.

Han har god erfaring med innvendig motorrens for å gi motoren en boost.

– Det er ingen ulemper ved motorrens. Rensen påvirker ikke oljepumpen, tetninger eller pakninger.

Slår alarm: Nybiler bruker mye olje

Gjør det selv

Innvendig motorrens kan utføres på et verksted og koster rundt 500 kroner. Men du kan også gjøre det selv.

– Det finnes flere typer motorrens å få kjøpt. Husk at motoren skal være driftsvarm før rensen tilsettes i oljen. Deretter skal motoren gå i 10-20 minutter før den slås av. Man tapper ut oljen på vanlig måte, bytter oljefilter og tilsetter ny olje, og så er motorrensen ferdig, sier Tjelland i Relekta.

Med motorer som har gått langt og aldri vært renset før, kan det være lurt å ta et oljeskift med kort skiftintervall før man foretar en motorrens.

– Og så må man selvsagt huske at brukt olje forurenser miljøet og ikke skal helles i avløp. Spilloljen må fraktes til et oljedeponi eller en gjenvinningsstasjon, sier Tjelland.
Han anbefaler å ta en motorrens omtrent annenhver gang man har service eller oljeskift på bilen.

LES OGSÅ: Dette heftet er verdt mange tusenlapper