Nettmobberne oppfordret Cecilies datter (14) til å ta sitt eget liv

Hjelpetjeneste opplever voldsom økning i henvendelser rundt grov nettmobbing. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cecilie Andersens 14 år gamle datter ble bombardert med trusler på sosiale medier. Det kom over hundre av dem på to dager.

14-åringen ble oppfordret til å ta selvmord. Hun er ikke alene om opplevelsen.

Voldsom økning i grov nettmobbing

Hjelpetjenesten Slettmeg.no har så langt i år opplevd 20 prosent økning i antallet henvendelser fra folk som vil ha hjelp til å få slutt på grov nettmobbing og misbruk av identiteten deres på internett.

I fjor mottok Slettmeg.no over 7.300 henvendelser. I år må de sette inn flere folk for å klare å hjelpe alle som tar kontakt.

Antallet grove saker øker, fra drapstrusler og grov mobbing til spredning av intime bilder på nett.

Ber politiet ta affære

Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, som driver Slettmeg.no, mener politiet må ta slike saker langt mer alvorlig enn de ofte gjør.

– Dessverre så mottar vi altfor ofte henvendelser fra mennesker som opplever at politiet henlegger sakene deres. Noen ganger får de oppgitt at det skyldes at de mangler bevis. Andre ganger at de har viktigere ting å etterforske, forteller Roger Johnsen, administrerende direktør i NorSIS.

Dette til tross for at mange av ofrene føler de får livet ødelagt.

– Vi ser hvor sterkt inngripende det er i mennesker sine liv, de som kontakter oss føler mange ganger at det er nesten invalidiserende. De blir arbeidsuføre, de mister evnen til å gå på jobb, så jeg synes faktisk dette er mer enn alvorlig nok til å måtte ta tak i, sier Johnsen.

– Viktig å engasjere seg i barnas nettbruk

Ofte er det unge som står for den groveste sjikanen. Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no, mener foreldre må bli bedre på å lære barna sine folkeskikk på nett.

– Folkeskikk er nok et viktig tema her, og dessverre så føler jeg at i lang tid nå, så har barn oppdratt barn på nett. Voksne har ikke vært til stede, sier Tessem til TV 2. 

Sterk preget

Familien til 14-åringen, som er fra Bergen, er sterkt preget etter fire måneder med netthets og drapstrusler.

– Det har vært kjempetøft. Du kan tenke deg selv hvis alle rundt deg vendte seg imot deg, og du ikke visste hvem som var vennen din eller fienden din, og noen ønsker at du skal ta ditt eget liv. Det er ikke greit, sier moren Cecilie Andersen. 

Saken er meldt til politiet. Familien vet ikke sikkert hvem som står bak netthetset.