Trondheim lufthavn stengt – flere tusen passasjerer rammet

Tett tåke har ført til full stans i flytrafikken til og fra Trondheim lufthavn Værnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Alle fly som skulle ta av fra Trondheim lufthavn Værnes før klokken 08:00 mandag er innstilt. 

– I dag har vi ikke problemer med tåke, nå er det mangel på fly og mannskap som er utfordringen.På Værnes er det for øyeblikket ingen fly, fordi ingen har kunnet lande på flyplassen siden søndag ettermiddag, sier lufthavndirektør Lasse Bardal til TV 2 mandag morgen. 

Det har ikke vært mulig å lande på flyplassen 16-tiden søndag på grunn av tett tåke. Normalt skulle det vært et stort antall fly på flyplassen mandag morgen, men disse kom aldri frem. 

FLERE TUSEN RAMMET: Folk i kø i terminalbygningen på Trondheim lufthavn Værnes søndag kveld, etter at flyplassen ble stengt på grunn av tåke. FOTO: BIBIANA DAHLE PIENE / NTB SCANPIX
FLERE TUSEN RAMMET: Folk i kø i terminalbygningen på Trondheim lufthavn Værnes søndag kveld, etter at flyplassen ble stengt på grunn av tåke. FOTO: BIBIANA DAHLE PIENE / NTB SCANPIX

Det siste værvarselet som er sendt ut for Værnes, viser at det utover formiddagen er 40 prosent sannsynlighet for kun 200 meters sikt. Det er nødvendig med minst 400 meters sikt for å ta av fra flyplassen.

Inntil videre er alle avganger etter 7.50 satt opp til å gå som normalt, unntatt flyet til Stavanger klokka 8.10, som også er innstilt, samt SAS' Oslo-avgang klokken 10.20.

Flere tusen passasjerer er berørt

Dette fører til store problemer på flyplassen, og flere passasjerer blir tilbudt buss for fly til Oslo, Vestlandet og trolig Bodø, forteller Bardal. 

– Det er fordi det kommer til å være langt flere passasjerer enn flyseter i dag. Derfor tilbys passasjerer å ta buss til sitt reisemål, fremfor å vente på flyplassen.

Avslutning av høstferien gjør at nedstengningen vil ramme svært mange passasjerer. 

– Søndag kveld og mandag morgen er trafikktopper, så dette vil ramme flere tusen. Men siden tåken har lettet, så vil det gradvis komme tilbake til normalen, sier Bardal. 

– Få timer i året tåken er så tett

Lufthavnen kan informere om at det et mange mennesker inne på terminalen. Flyselskapene anbefaler reisende å enten dra hjem og avvente situasjonen hjemme, eller ta kontakt for å booke om billetten til senere mandag. I tillegg er det altså mulig å ta buss til flere destinasjoner. 

– De fleste passasjerene har forståelse for at værforholdene spiller oss et puss. Det er veldig få timer i løpet av et år at tåken er så tett som dette, men vi regner med å få avgårde de flyene som lander, sier Bardal. 

SAS opplyser til NTB at 13 flyginger er kansellert og rundt 1.500 passasjerer rammet så langt.

(TV 2 / NTB)