VINKER FARVEL TIL BESTE TREER-PLASSEN: Martin Ødegaard, Per Ciljan Skjelbred og resten av det norske landslaget må ut i playoff. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VINKER FARVEL TIL BESTE TREER-PLASSEN: Martin Ødegaard, Per Ciljan Skjelbred og resten av det norske landslaget må ut i playoff. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Nå kan ikke Norge gå til EM som beste treer

Må sannsynligvis ut i playoff. Og der kan danskene vente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjansene for at Norge skulle bli beste treer, og dermed kvalifisere seg direkte til EM, var ikke akkurat store før søndagens kamper, men nå er det avklart:

Om Norge blir nummer tre i sin gruppe, noe de fleste antar, blir de ikke den beste treeren.

Det betyr at playoff venter for Per-Mathias Høgmos menn om de ikke skulle gjøre det helt store på tirsdag og ta en av de to første plassene i gruppe H.

Det ble klart etter resultatene i gruppe F søndag ettermiddag.

Ungarn foran Norge på «treertabellen»
Norge måtte håpe at Færøyene skulle slå Romania samtidig som Ungarn tok poeng borte mot Hellas.

Ungarn gjorde ikke sin del av jobben ved å tape en utrolig fotballkamp i Athen 3-4, og Færøyene var aldri i nærheten av å ta en overraskende seier mot Romania og tapte 0-3. To mål av Constantin Budescu og ett av Alexandru Maxim sørget for det.

Det betyr at Romania slår følge med Nord-Irland til EM neste sommer, mens Ungarn blir nummer tre i gruppen med 16 poeng. Trekker man så i fra poengene de fikk mot det dårligste laget i gruppen, Hellas, står de igjen med 15.

Både Hellas og Færøyene endte med seks poeng, men Færøyene endte foran Hellas på innbyrdes oppgjør.

Norge kan maksimalt få 14 poeng på «treertabellen» etter å ha trukket fra poengene mot Malta, som kommer til å ende sist i Norges gruppe.

Det betyr altså at playoff mest sannsynlig venter for Norge. Hvordan de blir seedet der kan du lese mer om i denne grundige artikkelen.

Dansk nedtur
Et annet lag som må forberede seg på playoff er danskene.

Naboene våre i sør tapte 0-1 mot Portugal tidligere i uken, men ville likevel kvalifisere seg som nest beste lag i gruppe I om Armenia hadde tatt poeng hjemme mot Albania.

Det gjorde Armenia ikke.

Et selvmål at Kamo Hovhannisyan og scoringer av Berat Djimsiti og Armando Sadiku gjorde at Albania vant 3-0 borte og tok andreplassen i gruppen bak Portugal med 14 poeng.

Danmark med sine 12 må derfor kvalifisere seg på samme måte som Norge sannsynligvis må.

Portugal, som allerede hadde vunnet gruppen, avsluttet med å vinne 2-1 borte mot Serbia etter scoringer av Nani og João Moutinho.